Generalni sekretar NATO-a boravio u važnoj poseti Turskoj

Photo: www.nato.int

Generalni sekretar NATO-a, Jens Stoltenberg neće dozvoliti da zbog nesuglasica povodom turske želje da kupi ruski raketni sistem S-400 bude dovedeno u pitanje savezništvo NATO pakta i Turske. Zemlja koju predvodi predsednik Redžep Tajip Erdogan je isuviše važna za Zapadnu vojnu alijansu da bi ostala bez nje. Ovi zaključci se nameću posle ovonedeljne Stoltenbergove posete Turskoj tokom koje je prvi čovek NATO pakta zvanično razgovarao sa Erdoganom i turskim minstrom spoljnih poslova Čavušogluom.

Tokom tih susreta Stoltenberg je zahvalio Turskoj za njen snažan doprinos NATO-u, i naglasio da će Zapadna vojna alijansa i dalje biti čvrsto uz tu zemlju. Na konferenciji za štampu koju je održao sa ministrom Čavušogluom, Stoltenberg je podsetio na to da Turska igra važnu ulogu u misiji NATO pakta u Iraku i dodao da je Turska u velikoj meri doprinela NATO misijama u Avganistanu i na Kosovu. Govoreći o geo-strateškoj poziciji Turske, Stoltenberg je rekao i da je zbog toga što se ona graniči sa Irakom i Sirijom ta zemlja najizloženija nasilju i previranjima na Bliskom istoku. On je izjavio saučešće Vladi Turske zbog pogibije nekoliko vojnika iz te zemlje na njenoj južnoj granici. Rekao je takođe da članice NATO pakta i dalje podržavaju Tursku u njenom suprostavljanju ozbiljnim bezbednosnim izazovima kojima je izložena.

Koliko je Turska važna za NATO najbolje se videlo kada je Stoltenberg izjavio da je Zapadna vojna alijansa do sada investirala više od 5 biliona dolara u razne izuzetno značajne vojne objekte u Turskoj kao što su aerodromi, pomorske baze, i radarske stanice. Osim toga, u Turskoj se već godinama nalazi Indžirlik, jedna od najvećih i najvažnijih američkih i NATO baza u Evropi i svetu.

Check Also

German Marshall Fund – 75 godina od osnivanja NATO

Danas (4. aprila) se obeležava 75 godina od potpisivanja Severnoatlantskog sporazuma – sporazuma kojim je …