Predsedavajući NATO Vojnog komiteta otputovao u Finsku

Dana 17. juna 2022. godine, predsedavajući Vojnog komiteta NATO-a, admiral Rob Bauer, posetio je Finsku na poziv komandanta finskih odbrambenih snaga, generala Tima Kivinena. Admiral Bauer se sastao sa finskim predsednikom gospodinom Saulijem Niinisteom, ministrom spoljnih poslova gospodinom Pekom Haavistom i finskim ministrom odbrane g-dinom Antijem Kajkonenom. Takođe je posetio Komandu finske mornarice i Evropski centar izvrsnosti za suzbijanje hibridnih pretnji.

Admiral Bauer i predsednik Republike Finske, gospodin Niiniste, razgovarali su o partnerstvu NATO-Finska i zahtevu Finske za članstvo u NATO-u. Predsedavajući je istakao vrednost Finske za evroatlantsku bezbednost: „Finska je jedan od najbližih partnera NATO-a i daje snažan doprinos evroatlantskoj bezbednosti. Delimo iste vrednosti i suočavamo se sa mnogim istim izazovima.”

Blisko partnerstvo NATO-a i Finske takođe je bila glavna tema o kojoj se razgovaralo na sastancima sa ministrom inostranih poslova Finske gospodinom Haavistom i ministrom odbrane gospodinom Kajkonenom. „Finska ima značajne vojne kapacitete koji su od velike vrednosti za našu zajedničku bezbednost. Oružane snage Finske su u potpunosti interoperabilne sa snagama NATO-a i redovno učestvuju u vežbama NATO-a ili pojedinačnih saveznika.” rekao je admiral Bauer. On je dodao da bi članstvo u NATO-u olakšalo bližu nordijsku i baltičku saradnju u oblasti odbrane, ojačalo prisustvo NATO-a na visokom severu i povećalo transatlantsku bezbednost u celini.

Admiral Bauer je posetio komandu finske mornarice, gde ga je primio njen komandant komodor Tuomas Tiilikainen. On je u komandi mornarice obavešten o tekućim finskim pomorskim aktivnostima i učešću Finske u vežbi BALTOPS 22, prvoj godišnjoj vežbi usmerenoj na pomorstvo u Baltičkom regionu. „Tokom BALTOPS 22, preko 7.000 vojnika iz 14 nacija treniralo je osnovne pomorske veštine, kao što su medicinska evakuacija, zajednički oporavak osoblja, protivvazdušna odbrana, operacije zabrane pomorstva, protivpodmornički rat, protivminske protivmere i amfibijske operacije“, pohvalio je Admir. Finska je takođe bila jedan od 17 učesnika vežbe RAMSTEIN LEGACI, integrisane vežbe vazdušne i protivraketne odbrane, koja je završena 16. juna.

Poseta zemlji je završena obilaskom Evropskog centra izvrsnosti za suzbijanje hibridnih pretnji (Hibrid CoE), gde je predsedavajući informisana o tekućim aktivnostima. Hibrid CoE pruža osnovnu obuku kako bi pomogao zemljama učesnicama da se suprotstave hibridnim pretnjama.

Check Also

German Marshall Fund – 75 godina od osnivanja NATO

Danas (4. aprila) se obeležava 75 godina od potpisivanja Severnoatlantskog sporazuma – sporazuma kojim je …