General Adamčak počinje svoj mandat kao novi general direktor Međunarodnog vojnog štaba NATO-a

U ponedeljak, 18. jula 2022. godine, Vojni komitet NATO-a dočekao je novog generala direktora Međunarodnog vojnog štaba NATO-a (DGIMS), general-potpukovnika Januša Adamčaka.

Tokom svoje pozdravne reči, predsednik Vojnog komiteta NATO-a, admiral Bauer, je odao priznanje generalu Adamčaku za opsežnu vojnu karijeru, kombinujući i komandne i operativne dužnosti. „Na osnovu vašeg velikog iskustva stečenog kao poljskog vojnog predstavnika pri NATO-u, uveren sam da ste dobro pripremljeni za ovu novu funkciju. Kako NATO ulazi u novu eru kolektivne odbrane, zadaci koji stoje pred vama kao generalnom direktoru neće biti nimalo laki, ali ne sumnjam da ćemo se moći osloniti na vas da pomognete ovom Komitetu da plovi stabilnim kursom“, admiral dodao je Bauer.

Uzimajući reč, general-pukovnik Adamčak je zahvalio Komitetu na toploj dobrodošlici i obećao da će „uvek pomagati u oblikovanju i doprinositi razgovoru 30, uskoro 32, vojnih predstavnika, za rešavanje pitanja i posrednički konsenzus za rešenja koja su u korist Alijanse i Komitet u celini. Radujem se što ću vam svima pomoći da se krećete putem kroz značajan posao i nesumnjive izazove koji su pred svima nama”.

General-potpukovnik Adamčak preuzeo je funkciju DGIMS-a od odlazećeg generalnog direktora, general-potpukovnika Virmana 14. jula 2022. On je general sa tri zvezdice u vojsci Poljske, izabran od strane načelnika odbrane NATO-a u septembru 2021, i služiće na tri zvezdice. -godišnji mandat.

General Direktor Međunarodnog vojnog štaba (DGIMS) odgovoran je za koordinaciju između organa za donošenje odluka Alijanse, dva strateška komandanta, nacionalne vojske iz NATO-a i zemalja partnera koji rade u Briselu, i civilnog međunarodnog osoblja, koje podržava generalnog sekretara i Severnoatlantskog saveta, kako bi IMS Vojnom komitetu pružio najbolje moguće političke savete.

General Direktor je na čelu Međunarodnog vojnog štaba, izvršnog organa Vojnog komiteta NATO-a. IMS priprema procene i studije o vojnim pitanjima NATO-a, identifikujući oblasti od strateškog i operativnog interesa i što je najvažnije, predlaže pravce delovanja. IMS omogućava nacionalnim vojnim predstavnicima da se brzo i efikasno bave vojnim pitanjima, obezbeđujući da Vojni komitet daje savete Severnoatlantskog saveta zasnovane na konsenzusu o svim vojnim aspektima politike, operacija i transformacije unutar Alijanse.

Izvor: NATO

Check Also

German Marshall Fund – 75 godina od osnivanja NATO

Danas (4. aprila) se obeležava 75 godina od potpisivanja Severnoatlantskog sporazuma – sporazuma kojim je …