Ukrajinski ministar odbrane: Sa pravim oružjem, Rusija definitivno može biti poražena

Skoro pet meseci nakon ničim izazvane ruske invazije na svog suseda — i usred straha od slabljenja zapadne podrške Kijevu — ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov ostaje u nadi da njegova zemlja može izaći kao pobednik.

„Rusija definitivno može biti poražena“, rekao je on bivšem američkom ambasadoru u Ukrajini Džonu Herbstu tokom ekskluzivnog događaja Atlantskog saveta u utorak. „Ukrajina je već pokazala kako se to može uraditi.”

“Pošto je uspešno posedovao naprednu artiljeriju i drugo precizno oružje koje je Zapad do sada obezbedio, Kijev je spreman da izvrši pritisak da povrati celu Ukrajinu — uključujući Krim”, rekao je Reznikov. Ali tempo snabdevanja oružjem ostaje veliki izazov, dodao je: „Oružje nam je potrebno brzo i u dovoljnim količinama.

Evo još ključnih zaključaka iz Reznikovljevog razgovora sa Herbstom, višim direktorom Evroazijskog centra Saveta:

  • Reznikov je pohvalio sposobnost svoje vojske da nanese ozbiljnu štetu ruskim okupatorskim snagama u Ukrajini, posebno kroz dugo očekivane visoko pokretne artiljerijske raketne sisteme (HIMARS) iz Sjedinjenih Država. „Za nas je spasavanje života naših ljudi sada od ključne važnosti“, rekao je on. „Zato koristimo HIMARS sisteme upravo kao skalel u hirurgiji.”
  • Ali dok je Ukrajina već oslobodila više od 1.000 gradova i naselja koje je ranije okupirala Rusija, Reznikov je rekao, da i dalje ima za cilj da povrati još oko 2.500 — zbog čega je kijevskim snagama potrebno „najmanje 100“ više HIMARS-a i višecevnog raketnog sistema ( MLRS) jedinice da budu „promena igre“ tokom bilo koje ukrajinske kontraofanzive. „Dokazali smo našim partnerima da ovo možemo da iskoristimo ekonomično, rekao bih, i precizno. On je dodao da je Ukrajini potrebno još 50 HIMARS-a samo da spreči Rusiju da zauzme više teritorije.
  • Reznikov je rekao da su sada potrebne rakete dugog dometa koje mogu da pogode ciljeve udaljene najmanje 100-150 kilometara da bi se „potpuno uništile” duboko usađene ruske linije snabdevanja bez udaranja po velikim delovima terena kao što to Moskva trenutno radi kroz ono što je Reznikov opisao kao „meso- mlin” strategija. Takođe je istakao potrebu za protivvazdušnim i protivraketnim sistemima, protivbrodskim raketama, avionima, tenkovima i oklopnim transporterima za uspešnu protivofanzivu.
  • Ali samo artiljerijsko oružje nije dovoljno, rekao je Reznikov: trebalo bi da budu dopunjene „organskim jedinicama“ koje uključuju izviđačke bespilotne letelice kako bi nastavili efikasno da gađaju ruske snage uz minimiziranje kolateralne štete.
  • U širem smislu, on veruje da postoji jasna vrednost za zapadne proizvođače oružja da svoje proizvode isporučuju u Ukrajinu – čija su bojna polja postala „poligon za testiranje“ za novu opremu.
  • Reznikov je naveo poljsku samohodnu haubicu AHS Crab kao samo jedan primer, dodajući da njegova vojska redovno deli povratne informacije o tome kako se oprema ponaša u stvarnim situacijama protiv dobro naoružanog neprijatelja. „Dajte nam alate — završićemo posao [a] vi ćete imati nove informacije“, rekao je on u apelu proizvođačima oružja.
  • Drugi način na koji Zapad može da pomogne, kaže Reznikov, jeste da zvanično odredi Moskvu kao državnog sponzora terorizma na osnovu njenih neselektivnih napada na ukrajinske civile. „Na Kremlj treba gledati kao na lidera globalnog terorizma i na njega se prema tome postupati“, rekao je on. „Kao advokat, siguran sam da imamo više nego dovoljno formalnih razloga za to.
  • Od početka invazije, ruska Crnomorska flota blokirala je ukrajinske luke i sprečila da žito iz zemlje stigne na tržište, pogoršavajući globalnu krizu sa hranom. Reznikov je izrazio podršku ideji o humanitarnom konvoju—nedavno pitanje Atlantskog saveta posvećeno je ovom pitanju—za otvaranje kritične luke u Odesi, ako bi operacija bila sprovedena „pod kišobranom [Ujedinjenih nacija]“ u partnerstvu sa NATO-om brodovi.
  • Reznikov je takođe primetio kako su ovi uticaji rata punog razmera bili predvidljivi — i zaista je mnoge od njih sam predvideo u članku u decembru za odeljak Saveta UkraineAlert. „Pisao sam da bi sukob velikih razmera stvorio tri do pet miliona izbeglica i da bi predstavljao pretnju globalnoj bezbednosti hrane. Takođe sam primetio da će se Ukrajina boriti“, rekao je on. “Moja predviđanja su se ostvarila.”

Izvor: Atlantski Savet

Check Also

German Marshall Fund – 75 godina od osnivanja NATO

Danas (4. aprila) se obeležava 75 godina od potpisivanja Severnoatlantskog sporazuma – sporazuma kojim je …