Odgovor na zemljotres: Japan završava svoj finalni let pomoći NATO-a za Tursku

Japan je u petak (24. marta 2023.) završio svoju podršku operacijama NATO-a za pomoć u katastrofama u Turskoj nakon što je prevezao oko 90 tona pomoći turskim zajednicama kojima je potrebna.

Japanski teretni avion KC-767 koji podržava misiju trebalo bi da otputuje iz Turske za Japan u subotu, okončavajući nedeljnu operaciju pomoći koja je isporučila preko 1.000 šatora stanovnicima pogođenim februarskim zemljotresima. Letovi, delovi vazdušnog mosta koji koordinira NATO, bili su prva međunarodna operacija hitne pomoći koju su izvele odbrambene snage  Japana u saradnji sa NATO-om,

„Posvećenost NATO saveznika i partnera podršci naporima Turske za ublažavanje zemljotresa ostaje snažna“, rekla je portparolka NATO-a Oana Lungesku. „Pored vazdušnog mosta, NATO trenutno gradi privremena skloništa za hiljade preživelih u zemljotresu u Antakiji i Iskenderunu. Ovo dolazi pošto su se međunarodni donatori ove nedelje obavezali da će pružiti 7 milijardi evra pomoći ljudima u Turskoj i Siriji.

Hiljade hitnih službi iz čitave Alijanse, kao i iz Finske, Švedske i Japana, angažovane su u početnim međunarodnim naporima pomoći. Savezničke oružane snage su takođe postavile terenske klinike u Turskoj za žrtve zemljotresa. Zemljotresi koji su pogodili Tursku ranije ove godine bili su najsmrtonosnija prirodna katastrofa na teritoriji Alijanse od osnivanja NATO-a.

Izvor: NATO

Check Also

Novinari posetili NATO, EU i Misije Republike Srbije pri EU i NATO – Projekat Atlantskog Saveta Srbije

Atlantski Savet Srbije je od 4. do 6. marta organizovao posetu novinara institucijama u Briselu. …