NATO @70 ključnih poruka

Ovde možete pronaći 6 ključnih poruka koje je ATA Sekretarijat identifikovao za predstojeću 70. godišnjicu NATO-a, kao i posledične događaje i aktivnosti:

1 ključna poruka: „Ove godine slavimo 70. godina transatlantske posvećenosti, ujedinjujući Evropu i Severnu Ameriku u kohezivan savez koji se pokazao kao najjači savez u istoriji.“

2 ključna poruka: “Savez se zasniva na našim zajedničkim vrednostima, ciljevima i istoriji, sprečavanju sukoba i očuvanju mira za oko milijardu ljudi. To osigurava prosperitet, sigurnost i jamči slobodu u evroatlantskom području. ”

3 ključna poruka: “Menjanje stanja sigurnosti u okruženju zahtevalo je kontinuirano prilagođavanje Alijanse. NATO je uspešno odgovorio na ovaj izazov. Držao je naš narod na sigurnom i održavao mir. Pre pada Berlinskog zida, NATO je morao da odvrati Sovjetski Savez od agresije prema Zapadu. Zatim smo pomogli da se okonča sukob na zapadnom Balkanu. To je dovelo do međunarodnog odgovora nakon 11. septembra u Avganistanu, gde je NATO još uvek prisutan – obuku lokalnih snaga kako bi se sprečila zemlja da ponovo postane sigurno utočište za teroriste. Ovi događaji pokazuju sposobnost Alijanse da se pozabavi promenama regionalnih i globalnih sigurnosnih izazova. ”

4 ključna poruka: „Danas se suočavamo sa najnepredvidljivijom bezbednosnom situacijom tokom mnogih godina – sajber i hibridne pretnje, nestabilnost širom Bliskog istoka i severne Afrike, kontinuiranu terorističku pretnju, uključujući i samopouzdaniju Rusiju. Kao odgovor na to, NATO se ponovo pojačao, istovremeno odgovarajući na mnoge izazove. ”

5 ključna poruka: “NATO je ojačao svoje prisustvo, uključujući i u Crnom moru. Povećana je spremnost i otpornost na hibridne i kibernetičke pretnje, a istovremeno zadržan kanal za dijalog sa Rusijom. NATO je povećao svoju ulogu u borbi protiv terorizma, doprinoseći globalnoj koaliciji za poraz ISIS uz nadzor letova i obuku u Iraku. NATO sarađuje sa EU na neviđenim nivoima. NATO je otvorio svoja vrata za nove članice, željne da se pridruže Alijansi i doprinesu našoj kolektivnoj odbrani koja je osnova za prosperitet. Stalne inovacije drže nas na čelu tehnoloških promena.

6 ključna poruka: „Naš svet se menja i NATO se menja s njim, ali neke stvari ostaju nepromenjene: predanost NATO-a jedni drugima dajući Savezu snagu da prevaziđe svoje razlike i podnese bilo kakav izazov.“

Check Also

Generalni sekretar pozdravlja posvećenost Crne Gore NATO-u

Generalni sekretar Jens Stoltenberg dočekao je u petak (26. januara 2024.) premijera Crne Gore Milojka …