Predsednik Vojnog komiteta NATO u poseti Severnoj Makedoniji

Od 3. do 5. septembra 2023. godine, predsednik Vojnog komiteta NATO-a, admiral Rob Bauer boravio je u Republici Severnoj Makedoniji, na poziv njenog načelnika odbrane, general-potpukovnika Vaska Đurčinovska. Tokom posete, on se sastao sa predsednikom Republike Severne Makedonije Stevom Pendarovskim, ministarkom odbrane Slavjankom Petrovskom i ministrom spoljnih poslova Bujarom Osmanijem. Admiral Bauer posetio je i bataljon specijalnih snaga „Vukovi“ u kasarni Ilinden. Posetu je završio obraćanjem članovima Generalštaba i Vojne akademije „General Mihailo Apostolski“.

Počevši od posete Skoplju, predsednik Vojnog komiteta NATO pridružio se načelniku odbrane general-potpukovniku Đurčinovsku na kratkoj vojnoj ceremoniji i tradicionalnoj smotri trupa. Zatim su seli da razgovaraju o tekućem procesu transformacije i modernizacije Oružanih snaga Severne Makedonije kroz nova velika ulaganja u odbranu i izgradnju kapaciteta. Oni su takođe razgovarali o doprinosima Severne Makedonije Alijansi. „Tokom poslednje tri godine, Severna Makedonija se pokazala kao pouzdan saveznik – aktivno doprinoseći kolektivnoj odbrani Alijanse. Svojim doprinosom misijama NATO-a na Kosovu i Iraku, kao i multinacionalnim borbenim grupama na našem istočnom krilu, Severna Makedonija pomaže NATO-u da ostvari svoje ključne zadatke, kao i da ojača svoje odvraćanje i odbrambeni stav“, istakao je predsedavajući. Diskusije su se zatim prebacile na dnevni red predstojeće Konferencije vojnog komiteta NATO-a koja bi trebalo da se održi u Oslu, kasnije ovog meseca.

U susretu sa ministarkom odbrane Slavjankom Petrovskom, admiral Bauer je pohvalio Severnu Makedoniju za njene nedavne najave o potrošnji za odbranu i reviziji nacionalne odbrane. „Od pristupanja, Severna Makedonija je preduzela velike korake u sprovođenju reformi odbrane i postigla je impresivan nivo vojne integracije u NATO, prilagođavajući svoje strukture i snage potrebama i zahtevima NATO-a, kao i povećavajući interoperabilnost sa saveznicima. Radujemo se što ćemo videti šta donosi vaša povećana potrošnja na odbranu i revizija vaše strategije nacionalne bezbednosti“, istakao je admiral Bauer posle sastanka.

Razgovori sa predsednikom Pendarovskim i ministrom spoljnih poslova Bujarom Osmanijem bili su fokusirani na trenutno bezbednosno okruženje, postojeće pretnje bezbednosti saveznika i implikacije ukrajinskog rata. „Mnogi saveznici, uključujući Severnu Makedoniju, pružaju suštinsku podršku partnerskoj Ukrajini, kroz finansijsku, vojnu i humanitarnu pomoć. Ova stalna podrška čini razliku na linijama fronta i daje Ukrajini borbenu šansu da dobije ovaj rat i povrati svoju slobodu, suverena prava i teritoriju“, naglasio je predsedavajući NATO-a.

Predsedavajući se zatim uputio u kasarnu Ilinden da se sastane sa osobljem iz bataljona specijalnih snaga – Vukovima. „Ovo je visoko odlikovana jedinica koja je dokazala svoje veštine, iznova i iznova, u misijama u inostranstvu, uključujući Irak i Avganistan, kao deo NATO misije ISAF. Poznato je da su specijalci izuzetno kvalifikovani i visoko obučeni pripadnici vojske i sa zadovoljstvom sam video da ovi Vukovi ispunjavaju te standarde“, rekao je admiral Bauer.

Admiral Bauer je završio svoj program u Severnoj Makedoniji posetom Vojnoj akademiji „General Mihailo Apostolski“, gde se obratio članovima Generalštaba, kao i članovima osoblja Vojne akademije. On je u svom obraćanju istakao značaj kolektivne odbrane NATO-a i objasnio kako odluke samita u Viljnusu dodatno jačaju odvraćanje i odbrambeni stav NATO-a. „Regionalni planovi usvojeni na samitu su najsveobuhvatniji planovi koje je NATO imao od kraja Hladnog rata. Oni opisuju kako će NATO braniti ključna i relevantna mesta u našoj Alijansi od dve glavne pretnje: Rusije i terorističkih grupa. I integrišu NATO i planiranje nacionalne odbrane bliže nego ikad. Naša kolektivna odbrana je zaista napor kolektiva, ali jaka nacionalna odbrana je ključni deo toga“, podvukao je on.

Izvor: NATO

Check Also

German Marshall Fund – 75 godina od osnivanja NATO

Danas (4. aprila) se obeležava 75 godina od potpisivanja Severnoatlantskog sporazuma – sporazuma kojim je …