Savet NATO-Ukrajina se sastao da unapredi odluke donete na samitu u Vilnjusu

Savet NATO-Ukrajina (NUC) sastao se u sredu (4. oktobra 2023.) kako bi ponovo potvrdio dugoročnu podršku NATO-a Ukrajini i unapredio odluke sa samita u Vilnjusu. Sastankom je predsedavao zamenik generalnog sekretara Mirčea Džoana, uz učešće potpredsednika ukrajinske vlade Olhe Stefanišine.

Zamenik generalnog sekretara je istakao da je bezbednost Ukrajine od velikog značaja za Alijansu. On je pohvalio napore saveznika i Ukrajine da se brzo sprovedu odluke sa samita u Vilnjusu. Saveznici nastavljaju da pružaju značajnu pomoć Ukrajini, uključujući i paket sveobuhvatne pomoći NATO-a i preduzimaju važan posao kako bi osigurali da ukrajinske snage budu u potpunosti interoperabilne sa NATO-om. Sve to znači da je Ukrajina bliža NATO-u nego ikada ranije.

Savet NATO-Ukrajina je zajedničko telo gde se saveznici i Ukrajina sastaju radi kriznih konsultacija i ravnopravnih donošenja odluka. Danas je bio treći sastanak NUC-a od njegovog prvog sastanka na samitu u Viljnusu u julu sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim. NUC se takođe sastao sa ambasadorima u julu kako bi razgovarali o ozbiljnoj bezbednosnoj situaciji u Crnom moru.

Izvor: NATO

Check Also

Predsednik Atlantskog Saveta Srbije za K1 o Generalštabu, Trampu i bombardovanju SRJ

Predsednik Atlantskog Saveta Srbije, Vladan Živulović, govorio je za K1 u emisiji “Kec na 11” …