Doskorašnji ambasador SAD u Beogradu odlazi iz Srbije

Photo: www.wikipedia.com

Doskorašnji ambasador SAD-a u Beogradu, Kajl Skot objavio je na Tviteru da iduće nedelje završava tu dužnost i odlazi iz Srbije. Posle tri i po godine koliko je proveo u Beogradu, zameniće ga Entoni Godfri, karijerni diplomata sa višegodišnjim bogatim iskustvom koga je nedavno američki predsednik Donald Tramp svojim ukazom imenovao za novog ambasadora u Srbiji. Skot je 19. septembra poslednji put posetio predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Povodom toga je napisao na Tviteru:

“Hvala predsedniku Vučiću na njegovoj otvorenosti i iskrenosti za vreme mog mandata kao ambasadora SAD-a u Srbiji. Moramo da nastavimo da unapredjujemo odnose Amerike i Srbije”.

Podsećamo, Skot je prošle nedelje izazvao verbalni rat između Amerike i Rusije kada je u intervjuu koji je dao jednom srpskom dnevnom listu izjavio …”da bi Srbi trebalo da posmatraju 1999. godinu u široj perspektivi kako bi Srbija i SAD prevazišle krizu u odnosima te dve zemlje koja je počela posle bombardovanja bivše Savezne Republike Jugoslavije.”

Medjutim, na ove Skotove reči reagovala je Marija Zaharova, portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije. Ona je donedavnom ambasadoru SAD-a u Srbiji poručila …”da bi država koju predstavlja prvo morala da se izvini zbog bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije i da plati odštetu porodicama poginulih i povređenih u vazdušnim napadima 1999.godine, pa da tek onda traži da se Srbi i Srbija okrenu budućnosti i gledaju 1999. godinu kroz širu perspektivu”…Ova polemika je još jednom pokazala da su odnosi Amerike i Rusije gotovo u potpunosti zategnuti do pucanja i zahladneli a da se Srbija, kako je izjavio bivši američki državni sekretar Džon Keri, nalazi “na liniji vatre”. Kako će se situacija dalje odvijati može samo da se predpostavlja kada se uzme u obzir zahtev američke administracije da Srbija prekine da utiče na druge države da povuku priznanje Kosova ukoliko želi da joj vlasti te države ukinu takse. Strasti su se uzburkale i posle jednog priloga tv-mreže “CNN” u kome se upozorava na preveliku bliskost Srbije sa Kinom, kao i posle odluke Rusije da omogući pripadnicima Vojske Srbije da zajedno sa ruskim vojnicima vežbaju rukovanje najnovijim ruskim raketnim sistemima “S-300”, “S-400” i “Pancir”

Check Also

German Marshall Fund – 75 godina od osnivanja NATO

Danas (4. aprila) se obeležava 75 godina od potpisivanja Severnoatlantskog sporazuma – sporazuma kojim je …