Nemačka preuzima vođstvo u snagama visoke spremnosti NATO-a

Nemačka je u nedelju (1. januara 2023.) preuzela vođstvo vojnih snaga NATO-a sa najvišim stepenom spremnosti, stavljajući hiljade vojnika u pripravnost i spremne za raspoređivanje u roku od nekoliko dana.

Zajednička radna grupa NATO-a veoma visoke spremnosti (VJTF) stvorena je 2014. godine kao jezgro ojačanih snaga za reagovanje NATO-a, nakon ruske ilegalne aneksije Krima i kriza na Bliskom istoku. Nemačka preuzima vođstvo od Francuske, koja je predvodila snage 2022. Kao odgovor na potpunu invaziju Rusije na Ukrajinu u februaru ove godine, NATO je rasporedio elemente VJTF u Rumuniju u prvoj misiji kolektivne odbrane ove jedinice.

„Nemačka je važan saveznik i zahvaljujemo Nemačkoj što će predvodti VJTF 2023. godine“, rekla je portparol NATO Oana Lungesku. „Pošto ruski ilegalni rat u Ukrajini nastavlja da ugrožava mir i bezbednost u Evropi, ne sme biti sumnje u rešenost NATO-a da zaštiti i odbrani svaki pedalj savezničke teritorije. VJTF je prva pomoć NATO-a i ključni deo naše kolektivne odbrane. Nemačko vođstvo je snažan prikaz njene posvećenosti i sposobnosti“, rekla je Lungesku.

VJTF je element najviše spremnosti NATO-ovih snaga za reagovanje. Rukovodstvo i članstvo VJTF se svake godine rotiraju među saveznicima. Kopnene snage VJTF će 2023. činiti oko 11.500 hiljada vojnika, sa Pancergrenadierbrigade 37 u njenom jezgru. Doprinos će dati ukupno devet NATO saveznika (Belgija, Češka, Letonija, Litvanija, Luksemburg, Nemačka, Holandija, Norveška, Slovenija). Među glavnim jedinicama su nemački Panzerbataillon 393, Artillerielehrbataillon 345, Versorgungsbataillon 131 i Transporthubschrauberregiment 30. Po prvi put, Nemačka takođe predvodi komandu specijalnih snaga VJTF-a.

Izvor: NATO

Check Also

German Marshall Fund – 75 godina od osnivanja NATO

Danas (4. aprila) se obeležava 75 godina od potpisivanja Severnoatlantskog sporazuma – sporazuma kojim je …