Zajednička konferencija za štampu generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga sa Vjosom Osmani

Dr Osmani, draga Vjosa,

Hvala vam puno na toploj dobrodošlici. Uvek je sjajno vratiti se u Prištinu i zadovoljstvo je ponovo se sresti sa vama, nedugo nakon što smo se sreli u Briselu pre ne toliko nedelja.

Upravo smo imali važnu diskusiju o bezbednosnoj situaciji na Kosovu i u regionu.

U septembru smo videli ozbiljno izbijanje nasilja na severu Kosova.
Izražavamo zabrinutost da bi se široko rasprostranjeni sukobi mogli vratiti na zapadni Balkan.

A u maju su naše trupe KFOR-a – kao što ste već aludirali – napadnute, pri čemu su 93 vojnika NATO-a povređena, neki ozbiljno.
Neki su doživotno ranjeni.

Ovakvi nasilni napadi su neprihvatljivi.
Odgovorni moraju biti procesuirani.

NATO je brzo reagovao.

Na Kosovo smo rasporedili dodatnih 1.000 vojnika.
Poslali smo teže oklope.
I pojačali smo patrole na severu.

Ovo su obazrivi koraci koji osiguravaju da KFOR nastavi da ispunjava svoj mandat UN u svakom trenutku.

Učinićemo sve što je neophodno da očuvamo sigurno i bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve ljude na Kosovu.

Stabilnost u regionu zavisi od toga da li sve strane izaberu diplomatiju umesto nasilja.
I od poštovanja postojećih obaveza.

Svako raspoređivanje Kosovskih bezbednosnih snaga na severu Kosova zahteva saglasnost KFOR-a.
I očekujemo blagovremene konsultacije o bilo kojoj akciji Kosovskih bezbednosnih snaga ili kosovske policije koja bi mogla da utiče na regionalnu bezbednost.
Decenije teško stečenog mira ne smeju biti ugrožene.

NATO snažno podržava dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje EU.
I obe strane moraju da se angažuju u dobroj veri.

Pozdravljam najnovije predloge za osnivanje zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu.

Ovo bi bio ključni korak ka normalizaciji odnosa.
I ka trajnom miru i prosperitetu u regionu.

Još jednom, hvala vam puno na dobrodošlici i na našem veoma konstruktivnom i dobrom sastanku.

Hvala vam.

Pitanje: Gospodine sekretare, moje prvo pitanje je vezano za čin agresije koji smo imali pre skoro dva meseca u Banjskoj, da li NATO vodi istragu o ovom slučaju? I da li ste zabrinuti da bi se tako nešto moglo ponoviti, i šta radite zajedno sa Kosovskom policijom i drugim snagama da sprečite da se ponovi ova vrsta terora na teritoriji Kosova? A drugo pitanje je kakva je perspektiva ove zemlje da jednog dana postane članica NATO-a? Da li je sumorno, zaista, ili ima više nade i da li bar možemo očekivati da će do sledeće godine Kosovo, na primer, postati članica PFP-a? Hvala vam.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg: Članstvo u Partnerstvu za mir zahteva jednoglasnu odluku svih NATO saveznika. Ovo je pitanje o kojem se raspravljalo. Znam težnju Kosova, ali kao što sam rekao, za to je potrebna odluka svih NATO saveznika i neću spekulisati o tome kada odluka može biti doneta. Što se tiče nasilja, ovo je apsolutno neprihvatljivo. I nasilje koje smo videli u maju, ali i naravno u septembru u Banjskoj, i zato smo značajno pojačali naše prisustvo sa još 1000 vojnika, što je najveća povećanje prisustva KFOR-a na Kosovu za najmanje deceniju. I to odražava koliko ozbiljno shvatamo oba incidenta, nasilje u maju i u septembru. Onda, naravno, NATO nije institucija za sprovođenje zakona; to je za Kosovsku policiju, to je za Euleks, i naravno, ja ću ta pitanja pokrenuti na svojim sutrašnjim sastancima u Srbiji. Dakle, mi samo očekujemo da oni koji su odgovorni za ovo apsolutno neprihvatljivo nasilje budu pozvani na odgovornost i to je poruka NATO-a, moja poruka od maja i onda ponovljena, naravno o nasilju u septembru. I važno je da to ima posledice jer moramo da učinimo sve što možemo da osiguramo da se ovakve vrste nasilja više ne ponove.

Pitanje: [nečujno] od Rojtersa. Pitanja za oboje, da li vidite bilo kakav ruski uticaj proteklih nedelja u vezi sa pojavom, šta se desilo na severu? I da li je NATO spreman? I da li ste zabrinuti da bi slični incidenti poput onog koji smo videli u septembru mogli da pređu u mnogo širi sukob u celom regionu?

Generalni sekretar NATO-a: Dakle, NATO ima istoriju. U ovom delu Evrope imamo istoriju od 1990-ih. I zato smo mnogo uložili u stabilnost i mir u ovom regionu na Kosovu ali iu Bosni i Hercegovini, na Zapadnom Balkanu uopšte. Kasnije idem i na svoje putovanje po Zapadnom Balkanu u Severnu Makedoniju, gde smo takođe pomogli u sprečavanju nasilja pre otprilike 20 godina. Tako smo pomogli da se okončaju dva brutalna etnička rata u Bosni i Hercegovini i na Kosovu. I sprečili smo da se to dogodi u Severnoj Makedoniji. I mi zaista ulažemo u bezbednost u ovom regionu, jer bezbednost ljudi u regionu, stabilnost u ovom regionu je važna za našu bezbednost. I stoga, naravno, učinićemo sve što je potrebno da osiguramo da implementiramo naš mandat UN-a za naše prisustvo na Kosovu i da takođe podržimo snage EUFOR-a Althea u Bosni. Upravo dolazim pravo iz Sarajeva, gdje sam jučer i danas imao važne sastanke. I mi sada zapravo sprovodimo reviziju naših vojnih vlasti o našem vojnom prisustvu u regionu Zapadnog Balkana koji uključuje Bosnu i Hercegovinu, ali i Kosovo. Iskoristili smo rezervnu snagu da odmah povećamo svoje prisustvo nakon nasilja u septembru. Sada razmatramo da li treba da imamo trajnije povećanje kako bismo osigurali da ovo ne izmakne kontroli i stvori novi nasilni sukob na Kosovu ili u širem regionu. Dakle, da, uradićemo ono što je potrebno. Trenutno razmatramo prilagođavanja našeg prisustva i već smo sproveli hitno povećanje prisustva NATO-a u regionu.

Izvor: NATO

Check Also

Predsednik Atlantskog Saveta Srbije za K1 o Generalštabu, Trampu i bombardovanju SRJ

Predsednik Atlantskog Saveta Srbije, Vladan Živulović, govorio je za K1 u emisiji “Kec na 11” …