Šojgu ipak nije doneo “Pancir” u Srbiju

Photo: Serbian Presidential Press Service ( AP)

Ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgu nije u zvaničnu posetu Srbiji doneo raketni sistem „Pancir-S” kako su to euforično najavljivali srpski tabloidi, skrenuo je pažnju na ovo Radio Slobodna Evropa. Katarina Đokić, istraživač beogradskog NVO Centra za bezbednosnu politiku, je povodom toga izjavila da odluka Srbije da intenzivira naoružavanje svoje vojske i da poveća sumu planiranog novca za te namene ne mora da znači da se radi o nekoj situaciji koja je prepoznata kao izazov i pretnja za srpske interese, već da je jedini cilj toga modernizacija vojske. Ona je dodala da je povodom naoružavanja srpske vojske objavljeno dosta senzacionalističkih natpisa i da bi bilo opasno nasesti na njih zato što sve zemlje imaju svoje razloge zbog čega nabavljaju naoružanje.

Vojni analitičar Miroslav Radić je izjavio za RSE da je neizbežno da se Srbija naoružava ako se uzme u obzir da je većina naoružanja kojim raspolaže njena armija kupljena još za vreme bivše Jugoslavije. Katarina Đokić je podsetila da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić decembra prošle godine najavio da će Srbija prestati da kupuje naoružanje. Ona je pozdravila tu izjavu i istakla da je najveći problem u sistemu odbrane Srbije manjak ljudi i uopšte položaj vojske. Po njenim rečima najveći trenutni problem Vojske Srbije je nedostatak ljudstva, a ne nedostatak naoružanja. Dodala je da svo naoružanje koje je nabavila Srbija neće mnogo značiti ako ne bude imao ko da rukuje njime. Ona je naglasila da na osnovu nekih informacija može da se zaključi da su Ministarstvo odbrane i Vlada Srbije prepoznali taj problem i da preduzimaju neke mere da on bude rešen. Kao primer za to, navela je da je pre neki dan primljeno u stalni radni odnos 78 podoficira koji su bili zaposleni na određeno vreme.

Autorka ovog priloga je podsetila da je Srbija tokom prethodne tri godine kupila od Rusije pet helikoptera Mi-17V-5, četiri borbena helikoptera Mi-35M i da je preuzela kao donaciju šest lovaca MiG-29. Osim toga, na remontu su i četiri lovačka aviona tog tipa koje je Srbija dobila od Belorusije. Za ukupno 14 letelica dogovoreno je održavanje i podrška, dok je raketni sistem PVO „Pancir S1“ kupljen na osnovu sporazuma sa Rusijom iz 2019. godine. U Srbiju je iz Rusije u 2019. godini dopremljeno i deset od ukupno 30 borbenih izviđačkih oklopnih vozila „BRDM 2“. Sporazum o toj donaciji podrazumeva da u Srbiju iz Rusije bude dopremljeno i 30 tenkova „T-72“. Za to vreme iz Evrope je od „Erbasa“ nabavljeno pet helikoptera H-145M koji su, prema rečima predsednika Srbije Aleksandra Vučića, plaćeni od 11 do 13 miliona evra po komadu, dok cenu ruskih helikoptera nije precizirao.

Check Also

Predsednik Atlantskog Saveta Srbije za K1 o Generalštabu, Trampu i bombardovanju SRJ

Predsednik Atlantskog Saveta Srbije, Vladan Živulović, govorio je za K1 u emisiji “Kec na 11” …