Haradinaj apelovao na Srbe: “Ne napuštajte Kosovsku vojsku”

Photo: www.balkaninsight.com

Predsednik Vlade Kosova, Ramuš Haradinaj, apelovao je na mlade Srbe koji žive na Kosovu da ne napuštaju Kosovske bezbednosne snage („Kosovo’s security forces”) jer će na kraju biti jedini  gubitnici. 

U izveštaju emitovanom u programu na srpskom Radio televizije Kosova je objavljeno da je Haradinaj na Američkom univerzitetu u Prištini održao predavanje „Transformacija kosovskih snaga u Vojsku Kosova”. Tom prilikom je rekao da je u jedinicama „KBS”-a do sada bilo 5,5 procenata Srba, ali da je nakon intenzivnog političkog pritiska zvaničnog Beograda, njihov broj spao na 2,5 odsto. Premijer Kosova je izjavio i da je razgovarao sa Srbima koji su izrazili zainteresovanost za zaposlenje u kosovskoj vojsci, i sa članovima njihovih porodica.

“Koristim priliku da ih još jednom pozovem da nikako ne podležu pritiscima iz Beograda. Ti koji vas sada pritiskaju će vas na kraju zaboraviti”, istakao je Haradinaj.

On je dodao da i pored pritisaka Beograda na mlade Srbe da istupe iz kosovske vojske još uvek ima onih koji su zainteresovani za zaposlenje u njoj. Po njegovim rečima postoje spiskovi sa njihovim imenima i prezimenima i drugim ličnim podacima i biće pažljivo čuvani, da ne bi imali probleme zbog toga što su se priključili „KBS”-u. Predsednik Vlade Kosova je istakao da osnivanje kosovske vojske neće predstavljati nikakvu prepreku za nastavak dijaloga sa Beogradom, i dodao da je došao trenutak da UNMIK okonča svoju misiju na Kosovu.

Check Also

German Marshall Fund – 75 godina od osnivanja NATO

Danas (4. aprila) se obeležava 75 godina od potpisivanja Severnoatlantskog sporazuma – sporazuma kojim je …