Stejt Department objavio publikaciju o Iranu

Photo: Department of state

Takozvana „Iranska akciona grupa” koja deluje u okviru Stejt departmenta ovih dana je objavila publikaciju pod nazivom „Otpadnički režim-hronika iranskih destruktivnih aktivnosti”. Ona ima 48 strana, može se učitati na veb-adresi www.state.gov/documents, a podeljena je na više poglavlja: Iranska podrška terorizmu, iranski raketni i nuklearni program, iranske pretnje sajber-bezbednosti, kršenja ljudskih prava u Iranu, i nezakonite finansijske aktivnosti Irana. U uvodnom obraćanju državnog sekretara SAD-a Majkla Pompea čitaocima ove publikacije se između ostalog naglašava da se dosadašnja politika predsednika SAD-a Trampa prema Iranu bazirala na premisi da „Iran nije normalna država”.

Normalne države ne napadaju tuđe ambasade i vojne instalacije u mirno vreme, ne podržavaju terorističke organizacije, ne služe kao utočišta teroristima, i ne pozivaju na uništavanje države Izrael. Normalne države ne prete drugim zemljama, ne podržavaju političare kao što je Bašar El-Asad, ne izvode tajne atentate u drugim zemljama, ne drže taoce iz inostranstva, ne razbijaju surovo mirne demonstracije, ne razvijaju svoje nuklearne progrme, i ne proganjaju svoje mirne građane”, napisao je između ostalog Pompeo.

On je dodao da je važno da svet shvati koliko je širok opseg nedopustivih ponašanja iranskog režima. Dodao je da međunarodna zajednica ne toleriše ni jednoj državi da se tako ponaša, i da ne bi trebalo praviti izuzetak ni u slučaju Irana. On je dodao da je povlačenje Amerike iz sporazuma šest velikih sila sa Iranom bilo samo prvi korak u skretanju pažnje na to da ta zemlja predstavlja pretnju za ceo svet. Po njegovim rečima sledeći potezi su bili zavođenje ekonomskih sankcija toj državi, i traženje diplomatskog rešenja sa ostalim američkim saveznicima za nju. Pompeo je istakao da krajnji cilj svih tih poteza nije izolacija građana Irana, već njihova dobrobit.

Check Also

German Marshall Fund – 75 godina od osnivanja NATO

Danas (4. aprila) se obeležava 75 godina od potpisivanja Severnoatlantskog sporazuma – sporazuma kojim je …