Ratne mornarice NATO-a održavaju godišnju vežbu kolektivne odbrane severne obale u Baltičkom moru

Oko 30 ratnih brodova i 3.200 ljudi iz 14 zemalja učestvovaće u godišnjoj dvonedeljnoj pomorskoj vežbi Severne obale, koja je počela u subotu (9. septembra 2023.) u Baltičkom moru, prvenstveno kod obala Estonije i Letonije. Predvođene nemačkom mornaricom, Severne obale su jedna od najvećih vežbi u regionu i po prvi put se fokusiraju na vrhunsko ratovanje i kolektivnu odbranu NATO saveznika.

„Sedam – uskoro će biti osam – NATO saveznika graniči se sa Baltičkim morem, tako da je ovo područje od ključnog značaja za našu Alijansu“, rekao je vršilac dužnosti portparola NATO-a Dilan Vajt. „Agresorski rat Rusije protiv Ukrajine radikalno je promenio bezbednosnu situaciju u Baltičkom moru, a NATO je značajno povećao svoje odbrambeno prisustvo u regionu na moru, na kopnu i u vazduhu. Vežbe poput ovih šalju jasnu poruku da je NATO spreman da brani svaki pedalj savezničke teritorije.

U naredne dve nedelje, saveznici će trenirati amfibijske operacije, protivvazdušnu odbranu, udare od mora do kopna i obezbeđivanje pomorskih puteva. Stalna NATO pomorska grupa jedan i Stalna NATO grupa za protivminske kontramere jedan učestvuju u manevrima, koji uključuju osoblje savezničkih Belgije, Kanade, Danske, Estonije, Finske, Francuske, Nemačke, Letonije, Litvanije, Holandije, Norveške, Poljske, SAD i Švedske koja je pozvana u NATO. Održava se svake godine, a vežba se po prvi put izvodi iz nove nemačke mornaričke komande u Rostoku.

Izvor: NATO

Check Also

Predsednik Atlantskog Saveta Srbije za K1 o Generalštabu, Trampu i bombardovanju SRJ

Predsednik Atlantskog Saveta Srbije, Vladan Živulović, govorio je za K1 u emisiji “Kec na 11” …