Susret NATO-a i EUROCONTROL-a

Photo: www.nato.int

Kako je saopšteno na zvaničnoj stranici NATO-a (www.nato.int), generalni sekretar NATO-a, Jens Stoltenberg, posetio je u petak 18. januara 2019. godine Evropsku organizaciju za bezbednost vazdušne plovidbe (EUROCONTROL) kako bi se sastao sa generalnim direktorom Eamonom Brennan i ponovo potvrdio blisku saradnju između ove dve organizacije.

Gospodin Jens Stoltenberg se zahvalio EUROCONTROL-u na njihovoj neprekidnoj posvećenosti Memorandumu o saradnji, koji postoji od 2003. godine. izvršavanju vežbi, kao što je Trident Juncture 2018, najveća vežba NATO-a od Hladnog rata. Ova operativna i tehnička saradnja se povećala tokom godina, zahvaljujući veoma oštrom rastu civilnog vazdušnog saobraćaja i potrebi da se uzmu u obzir vojni zahtevi, posebno oni NATO strateških komandi.

Kroz blisku saradnju sa EUROCONTROL-om, Alijansa je postigla prekretnicu na samitu NATO-a u julu u svojoj mogućnosti da pokrene avione značajnom brzinom- ili Rapid Air Mobility. Saveznički avioni koji podržavaju misije NATO-a dobiće pozivni znak NATO-a. To znači da će oni imati prioritet u upravljanju vazdušnim saobraćajem u Evropi.

Check Also

German Marshall Fund – 75 godina od osnivanja NATO

Danas (4. aprila) se obeležava 75 godina od potpisivanja Severnoatlantskog sporazuma – sporazuma kojim je …