Ponovo „bliski susret” aviona NATO-a i Rusije

www.aeroresource.co.uk

Lovački avioni „tajfun” koji pripadaju britanskom ratnom vazduhoplovstvu ovih dana su dva puta tokom 24 časa presreli ruske avione u vazduhoplovnom prostoru iznad Estonije, objavio je 27. juna u svom Internet izdanju engleski „San”. To je samo jedan u seriji sličnih incidenata koji su se desili otkako su na relaciji Moskva-Vašington povećane tenzije. Britanski „tajfuni” koji su poleteli iz vazdušne baze udaljene 20 milja od glavnog grada Estonije, Talina najpre su presreli ruski transportni avion „AN-12”. Engleskim pilotima je onda naređeno da identifikuju avion i da na njega usmere njihove radare što su oni i učinili. Sledećeg dana britanski lovci su presreli čak tri ruska aviona iznad Estonije, i to transporter „IL-22” i i dva lovačka aviona „SU-27”. Oni su leteli iz pravca severozapadnog dela Rusije ka ruskoj enklavi Kalinjingrad. „Tajfuni” su  u skladu sa procedurama NATO-a i na te avione usmerili radare posle čega su kontrolu i nadzor nad njima preuzela dva aviona-lovca švedskog ratnog vazduhoplovstva „SAAB Gripen”.

Inače, engleski ratni avioni su angažovani u operaciji nazvanoj „AZOTIZE” kao podrška NATO-ovoj „air policy” misiji nad Baltikom. Njihov zadatak je da patroliranjem u vazdušnom prostoru iznad Estonije doprinesu bezbednosti drugih saveznika u NATO-u i te zemlje. Taj zadatak koji je engleski „RAF” preuzeo 3. maja sprovodi se zato što Estonija nema svoje ratno vazduhoplovstvo i lovačke avione. Rusija to zloupotrebljava i, kako se ističe u tekstu „San”-a, šalje svoje avione u vazdušni prostor iznad Estonije da bi time testirala brzinu reagovanja pilota NATO-a, i uznemiravala stanovnike Estonije. U tekstu „San”-a se navodi i to da je britanska armija angažovana u Estoniji na još jedan način, tako što 800 engleskih vojnika učestvuje kao vodeća nacija u NATO-ovoj borbenoj grupi koja je stacionirana u Estoniji i Poljskoj u okviru operacije „Forward Presence”. Osim toga, gotovo 2.000 pripadnika oružanih snaga Velike Britanije je deo zajedničke jedinice Zapadne Alijanse koja nadzire akvatoriju Baltika.

Check Also

Ukrajina se suočava sa pretnjom infiltracije Kremlja u u gotovo sve nereformisane državne organe

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski otpustio je 17. jula Ivana Bakanova, šefa Službe državne bezbednosti Ukrajine ...