Predsednik Amerike potvrdio: “Godfri novi ambasador u Srbiji”

Photo: www.politico.al

Kako je Atlantski savet najavio prošle nedelje, Entoni Godfri će biti novi ambasador SAD-a u Srbiji. To je i zvanično potvrđeno ovih dana, kada je predsednik Amerike Donald Tramp potpisao ukaz o imenovanju Godfrija i grupe drugih američkih diplomata na ambasadorske funkcije. Ovaj karijerni diplomata koji govori srpski, ruski, turski i hrvatski jezik je stekao 40-godišnje radno iskustvo obavljajući mnoge važne funkcije kao što su oficir američke mornarice, drugi čovek u američkoj ambasadi u Moskvi, službenik u američkim ambasadama u Zagrebu, Dablinu i Minsku, funkcioner Stejt Departmenta zadužen za Irak i Bliski istok, prdstavnik Amerike u anti-terorističkoj Koaliciji za borbu protiv Islamske države, itd. trebalo bi prema nekim najavama da dođe u Beograd tokom avgusta, kada dosadašnji ambasador Amerike u Srbiji, Kajl Skat napusti tu funkciju.

Najavljeni dolazak Godfrija ponovo je u Srbiji pokrenuo polemike oko toga da li je njegov izbor za novog američkog ambasadora slučajnost, ili potvrda teze da predsednik Tramp smatra značajnim Srbiju i Zapadni Balkan, pa zato šalje u taj region osobu od poverenja i diplomatu zaduženog za specijalne i delikatne misije, Indikativno je da američka ambasada u Skoplju, glavnom gradu Severne Makedonije još uvek nema ambasadora, nego tu funkciju obavlja zamenica Mihaela Švajcer-Blum. Sa stanovišta američkih interesa na Zapadnom Balkanu, Severna Makedonija ima važnu funkciju jer u toj zemlji jača američki uticaj posle odluke NATO pakta da ona što pre bude primljena kao novi član u Zapadnu vojnu alijansu.

 Prema nekim najavama Švajcer Blum će još malo biti na dužnosti zamenika američkog ambasadora u Skoplju jer i u taj grad treba da dođe novi ambasador Amerike, za koga se priča da je osoba od velikog poverenja predsednika Trampa. Prema mišljenjima nekih analitičara okolnost da i u Beogradu i u Skopju uskoro treba da počnu s radom novi američki ambasadori govori u prilog tome da Zapadni Balkan i pored preokupiranosti predsdednika Trampa krizama na Bliskom Istoku i u Južnoj Americi kao i nesuglasicama sa Kinom i Rusijom zauzima visoko mesto na listi spoljno-političkih prioriteta sadašnje američke administracije kao region u kome je potrebno suzbiti ruski maligni uticaj.

Check Also

Uspešno završen projekat “Povećanje svesti o hibridnim pretnjama na Zapadnom Balkanu”

ZAVRŠNA SESIJA: Povećanje svesti o hibridnim pretnjama na Zapadnom Balkanu Tim Strategic Analisis Think Tank-a, …