NATO snage učestvovale u vežbi “Morski povetarac” na Crnom moru

SNMG2 je jedna od četiri stalne grupe koja sačinjava jezgro pomorskog elementa NATO snaga za reakciju, a trenutno je sastavljena od tri fregate iz Španije (ESPS Alvaro de Bazan, vodeći brod), Rumunije (ROS Regina Maria) i Turske (TCG) Iildirim).

Sea Breeze, koji je sada u svojoj dvadesetoj iteraciji, je godišnja vežba koja se održava u Crnom moru kraj obale Ukrajine, a učestvuju brodovi, avioni i osoblje iz Bugarske, Gruzije, Norveške, Rumunije, Španije, Turske, Ukrajine i Sjedinjenih Država.

Vežba se fokusira na više oblasti ratovanja, uključujući protivvazdušnu odbranu, protivpodmorničko ratovanje, kontrolu štete, traganje i spašavanje i uključuje više od 2000 osoba. To se temelji na osnovu prethodnih iteracija kako bi se pružile jedinstvene mogućnosti obuke osmišljene da poboljšaju spremnost, poboljšaju saradnju i interoperabilnost.

„Profesionalizam i entuzijazam postojanja NATO pomorske grupe dva iz dana u dan se demonstrira, u interakciji sa savezničkim i partnerskim mornaricama u veoma zahtevnom scenariju poput Sea Breezea“, rekao je kontraadmiral Manuel Aguirre iz španske mornarice, komandant SNMG2 od 30. juna , „Uspeh Sea Breeze-a je još izvanredniji ako uzmemo u obzir izvanredne okolnosti proistekle iz pandemije COVID-19.“

Sea Breeze 2020 se odvija isključivo na moru. Ova mera predostrožnosti omogućava jedinicama da poboljšaju multinacionalnu operativnu saradnju, istovremeno osiguravajući da posade ostanu zdrave i spremne da pružaju kontinuiranu regionalnu sigurnost.

Ovo je godišnja vežba koja je započeta 1997. godine, okupljajući države Crnog mora da obučavaju i rade sa članicama NATO-a radi izgradnje interoperabilnosti i povećanja kapaciteta.

Prošle nedelje je SNMG2, zajedno sa Stalnom NATO grupom za suzbijanje mina, učestvovao u pomorskoj vežbi koju je predvodila Bugarska sa sličnim nazivom Breeze 2020, takođe održanoj u Crnom moru.

Sa tri savezničke države, Bugarskom, Rumunijom i Turskom, i dva regionalna partnera, Ukrajinom i Gruzijom koja graniči sa Crnim morem, prisustvo stalne mornaričke grupe u regionu je redovna pojava. Osim sudjelovanja u dvije vježbe, grupe provode i pomorske sigurnosne patrole u ​​međunarodnim vodama povećavajući svijest o pomorskoj situaciji između saveznika i regionalnih partnera.

Nakon završetka Sea Breeze-a i kratke posete Odesi, Ukrajina (uz minimalnu interakciju sa lokalnim vlastima i stanovništvom kako bi se minimizirali rizici COVID-19), grupa će sprovesti pomorsku patrolu, dok nastavlja prema Sredozemnom moru kako bi zaključila drugo razmeštanje Pomorske snage NATO-a u Crnom moru 2020. godine.

Check Also

Predsednik Atlantskog Saveta Srbije za K1 o važnosti KFOR-a za stabilnost u regionu

Predsednik Atlantskog Saveta Srbije, Vladan Živulović, govorio je jutros za K1 u emisiji “URANAK1” o …