NATO saveznici pojačavaju spremnost vežbom u Letoniji

Od 19. do 30. septembra 2022., oko 4.200 vojnika iz 17 savezničkih zemalja obučavalo se u Letoniji kako bi poboljšali svoju sposobnost zajedničkog delovanja u okviru multinacionalne vežbe Srebrna strela 2022.

Srebrna strela je dugo planirana, redovna godišnja vežba. Multinacionalna borbena grupa NATO-a u Letoniji učestvovala je u vežbi kao deo Letonske mehanizovane pešadijske brigade. Američki artiljerijski raketni sistemi visoke mobilnosti (HIMARS) M142 takođe su raspoređeni da pokažu svoju sposobnost da se brzo razmeste u odbrani Alijanse. Vojska SAD redovno raspoređuje sistem na Baltiku kako bi trenirala zajedno sa NATO saveznicima. Ukoliko dođe do krize, američka komanda specijalnih operacija za Evropu (US SOCEUR) će u kratkom roku moći da požuri HIMARS lansere skoro bilo gde u Evropi. Sistemi su avionima C-130 prebačeni na aerodrome u Rigi i Lijepaji. Tokom vežbe bojeve vatre, oni su korišćeni za gađanje raketa na metu u vodama Baltičkog mora ekskluzivne ekonomske zone Letonije.

U vežbi su učestvovale Albanija, Kanada, Češka, Danska, Francuska, Nemačka, Mađarska, Italija, Letonija, Crna Gora, Severna Makedonija, Poljska, Slovačka, Slovenija, Španija, Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene Američke Države.

Izvor: NATO

Check Also

Glavne snage NATO-a raspoređene su na Sardiniju za vežbu Noble Jump

Jedinica za brzo reagovanje NATO snaga, Zajednička operativna grupa veoma visoke spremnosti (VJTF) testirala je …