Poseta Vučića SAD prekretnica u odnosima sa Srbijom

Photo: www.kurir.rs

Predsednik Atlantskog saveta Srbije, Vladan Živulović kaže da je jako važno što Amerika i Srbija ponovo uspostavljaju bolje bilateralne odnose sa tendencijom njihovog daljeg razvijanja, s obzirom da su SAD i dalje vodeća svetska sila koja će, smatra, imati ključnu ulogu u rešavanju kosovskog pitanja. Ovako Živulović ocenjuje dvodnevnu radnu posetu predsednika Srbije, Aleksandra Vučića Vašingtonu tokom koje je razgovarao sa visokim funkcionerima američke administracije i učestvovao na jednom od najuticajnijih događaja u toj zemlji – Američko-izraelskom komitetu za javne poslove, AIPAC.

“Jako je dobro što se održavaju sastanci i što se razgovara, kao i to što Vašington daje šansu srpškoj strani da iskaže svoje stavove i mišljenje, a videćemo da li će ti stavovi i mišljenje biti uzeti u obzir prilikom dogovora Beograda i Prištine”, rekao je Živulović za Tanjug uz upozorenje da je administracija u Vašingtonu glomazna mašinerija koja retko menja svoje odluke. Kako navodi, očigledno je Amerika uzela “u svoje ruke” da reši problem između Beograda i Prištine, pa je, kaže, potrebno iz tih boljih odnosa pokušati da se dođe u situaciju da se napravi dogovor sa Prištinom “koji neće biti na našu orgomnu štetu”.

Kao dobar potez Živulović ocenjuje i Vučićev odlazak u Pentagon, jer je, smatra, postojala bojazan i zabrinutost u SAD zbog prethodnih nabavki naoružanja iz Rusije.” Vučić je u jednom trenutku obećao prošle godine da se staje sa nabavkom iz Rusije da ne bi provocirao drugu stranu i očigledno je da je on to svoje obećanje ispunio time što je otišao u Pentagon i najavio da će Srbija nabavljati oružje iz Izraela i SAD”, kazao je Živulović. Kaže da ne zna kakav je plan po pitanju nabavke naoružanja iz Izraela te dodaje da je zabrinut zbog budžeta “koji nam ne dozvoljava da se naša vojska toliko opremi”.

“U svakom slučaju to je dobar potez koji smanjuje tenzije”, napomenuo je Živulović. Osvrnuvši se na govor predsednika Vučića na skupu AIPAC, Živulović ističe da je veoma dobro što je Vučić pomenuo vezu srpskog i jevrejskog naroda, kao i patnju srpskog naroda u Prvom i Drugom svetskom ratu. “Naročito zbog Holokausta je bilo dobro što je pomenut Jasenovac. Ne znam kako će Hrvati reagovati jer je to i njima prst u oko, ali istorija je takva i tu nije ništa izmišljeno”, rekao je predsednik Atlantskog saveta.

Kaže da mu je samo žao što predsednik u govoru nije ukazao na Muzej Holokausta, kako bi podsetio Izraelce da posete u Muzeju deo posvećen Jasenovcu, gde postoje dokazi, dostavljeni na čuvanju, a koji govore o zajedničkom istorijskom stradanju srpskog i jevrejskog naroda u Drugom svetskom ratu. A kada je reč o srpsko-izraelskim odnosima, ističe on, najava predsednika Vučića o otvaranju diplomatskog predstavništva Srbije u Jerusalimu predstavlja signal da Srbija želi da prihvati takvu vrstu američke spoljne politike. “Pošto znamo da je Tramp prvi pokrenuo priču da prihvata premeštanje američke ambasade, ovo je signal SAD-u da Srbija želi da prati tu vrstu američke spoljne politike”, kazao je Živulović. On zaključuje da je siguran da će ta odluka biti pozitivno protumačena od SAD, uz upozorenje da “još ne znamo kako će ona uticati na srpske prijatelje iz arapskog sveta i kakav će biti njihov odgovor”.

Check Also

Generalni sekretar pozdravlja posvećenost Crne Gore NATO-u

Generalni sekretar Jens Stoltenberg dočekao je u petak (26. januara 2024.) premijera Crne Gore Milojka …