Ko je drugi čovek u Američkoj ambasadi u Beogradu?

Photo: US embassy in Serbia

Za Gabriela Eskobara, zamenika Entoni Godfrija, novog američkog ambasadora u Beogradu se s pravom može reći da je diplomata sa bogatim iskustvom. Pre dolaska u glavni grad Srbije je obavljao jednu od najvažnijih funkcija u američkoj ambasadi u Bagdadu, u vreme previranja u Iraku. Tamo je bio tzv. minister counselor, a tokom znatnog dela svoje karijere je službovao u nekoliko država na Zapadnom Balkanu!

“Gospodin Eskobar je pre deset godina bio u američkoj misiji u Republici Srpskoj i bio je vrlo aktivan oko izbora Milorada Dodika za predsednika. Pre toga je radio i u Crnoj Gori, što znači da jako dobro poznaje ovaj teren. Odlično govori srpski jezik, poznaje dosta ljudi i sigurno da njegov izbor za zamenika novog američkog ambasadora u Srbiji nije slučajan. On odlično poznaje situaciju ovde i verovatno je zbog toga i poslat u Beograd”, izjavio je za televiziju „Prva” predsednik Atlantskog saveta u Srbiji Vladan Živulović.

Na pitanje novinara šta to znači, on je odgovorio da je sigurno da će Eskobar zahvaljujući svom ogromnom iskustvu moći da se ozbiljnije i aktivnije uključi u rešavanje problema na Zapadnom Balkanu za šta su, što je očigledno, zaintesovane Sjedinjene Američke Države. Inače, Gabriel Eskobar je tokom svoje dosadašnje diplomatske karijere službovao i u Lisabonu, Rimu, Pragu, Moskvi, La Pazu u Boliviji i Pešavaru u Pakistanu. Govori španski, ruski, srpski, italijanski, češki i portugalski jezik, a diplomirao je na Kolumbija Univerzitetu u Njujorku. Šest puta je nagrađen i dobio je „Superior Honor Award” u Stejt Departmentu, a jednom „Meritorious Honor Award”, takođe u Stejt Departmentu. U najvažnijoj diplomatskoj instituciji SAD-a Eskobar je dobio i „Expeditionary Service Award”, a u Departmentu Armije SAD-a je nagrađen sa „Army Superior Civilian Service” nagradom. Zanimljivo je i to da je Eskobar drugi put u Srbiji s obzirom da je 2001. posle ponovnog otvaranja američke ambasade u Beogradu kratko službovao u tom gradu. Početkom oktobra ove godine, Eskobar je zvanično primljen u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije u Beogradu gde je razgovarao sa ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem. Zamenik američkog ambasadora je tom prilikom izrazio spremnost za nastavak konstruktivnog i dinamičnog političkog dijaloga Amerike i Srbije i zajednički rad na unapređivanju saradnje te dve države na svim poljima.

Check Also

German Marshall Fund – 75 godina od osnivanja NATO

Danas (4. aprila) se obeležava 75 godina od potpisivanja Severnoatlantskog sporazuma – sporazuma kojim je …