Dvodnevni seminar NATO fondacije o terorizmu

Photo: Getty images

„Confronting criminal and terrorists threats” je naziv seminara koji će se održati u Rimu, 9. i 10. decembra u organizaciji „NATO Defense college foundation”, a glavna tema je -način funkcionisanja „ISIS”-a i metode sa kojima ta još uvek opasna i nepobeđena teroristička organizacija regrutuje nove sledbenike.

„Iako je tzv. Kalifat vojnički poražen i izgubio je značajne teritorije, još uvek predstavlja bezbednosnu pretnju po celu Evropu i predstavlja magnet za nove članove”-piše između ostalog u najavi za ovaj skup NATO fondacije. Dalje se navodi da „ISIS” još uvek opstaje jer ta teristička mreža vešto koristi sve društvene mreže kao jednu od tekovina globalizacije. Organizatori seminara dalje naglašavaju da religijski fanatizam više ne predstavlja prvenstveni povod za radikalizovanje pojedinaca i njihovo pridobijanje za terorističke ciljeve već želja za pripadanjem organizaciji koja u srži svoje ideologije ima osvetu Zapadu i osećaje moći i snage.

U pozivu za dvodnevni skup u Rimu NATO fondacija takođe navodi i to da je „ISIS” pronašao novi modus za funkcionisanje, a to je obezbeđivanje velikih suma novca od kriminalnih aktivnosti kao što su, na primer, trgovina ljudima, pranje novca i izvođenje sajber napada. Piše da je značajno i to što su se terorističke grupe organizaciono transformisale radi lakšeg delovanja i decentralizovale svoje strukture koristeći prednosti propagande i stalnog prisustva na Internetu i na drušvenim mrežama. Sve to im omogućuje da i dalje izvode svoje napade i predstavljaju bezbednosnu pretnju za obaveštajne službe. Organizator dvodnevnog skupa u Rimu naglašava da je zbog toga neophodno redefinisanje anti-terorističke strategije zbog čega će se tokom treće i poslednje sesije razgovarati o posledicama terorističkih pretnji na članice NATO-a i partnerske zemlje te vojne alijanse. Namera je i da se između ostalog utvrdi kako kompleksne anti-terorističke operacije mogu da se sprovode bez dodatnih problema, uz bezbednosne garancije.

Check Also

Predsednik Atlantskog Saveta Srbije za K1 o Generalštabu, Trampu i bombardovanju SRJ

Predsednik Atlantskog Saveta Srbije, Vladan Živulović, govorio je za K1 u emisiji “Kec na 11” …