Novi članovi Upravnog odbora Atlantskog Saveta Srbije

Upravni odbor Atlantskog Saveta Srbije je na sednici 28.10.2020. jednoglasno odlučio da u Upravni odbor budu primljeni i Jovan Kovačić i Milomir Mandić.

Jovan Kovačić je jedan od osnivača i predsednik “East-West Bridge”, predsednik Izvršnog komiteta Trilateralne komisije i predsednik Srpske nacionalne grupe Trilateralne komisije. Jovan je bio domaćin 38. evropskog zasedanja Trilateralne komisije u Beogradu od 31. oktobra do 2. novembra 2014.
Bivši međunarodni izveštač, ekspert za komunikacije i savetnik za politike. Jovan je rođen u Beogradu 1953. godine, a školovao se u britanskim, srpskim i američkim školama, magistrirao na polju komunikacija i upravljanja medijima. Decenijama je radio širom sveta kao ratni dopisnik za CNN, ABC, NPR, BBC i druge velike medije. Nagrađivanu karijeru izveštača završio je kao Rojtersov dopisnik za bivšu Jugoslaviju koji je pratio ratove – od Slovenije 1991. do Kosova 1998. Pridružio se Kancelariji visokog predstavnika u Bosni 1998. godine, kao politički savetnik zadužen za obnovu i pregovore o sigurnom povratku hiljada izbeglica i raseljenih lica. Takođe je igrao aktivnu ulogu u prodemokratskom pokretu u Srbiji.
Jovan je upućen u OEBS 2001. godine u Beogradu kao savetnik za medije, radi usmeravanja i razvoja glavnih medija. Stvorio je i primenio strategiju za transformaciju državne televizije RTS u redovni PBS.
Jovan je izvršni direktor kompanije GCA Global Communications Associates Ltd, koja pomaže regionalnim vladama, kompanijama i političkim subjektima da uspostave bolje radne odnose sa evroatlantskim strukturama i obrnuto. GCA, koji sada ima kancelarije širom sveta, pridruženi je partner nekoliko relevantnih svetskih kompanija. Takođe je izvršni direktor Henderson Asset Protection, srpskog ogranka Henderson Risk Ltd iz Velike Britanije.
Maja 2010. godine, u ime EVB, Jovan je prisustvovao plenarnom zasedanju Trilateralne komisije u Dablinu. To je bio prvi takav prestižni poziv Komisije pojedincu ili organizaciji iz Srbije. Zatim je prisustvovao svim uzastopnim sednicama TC-a, a izvršni odbor TC-a je 2012. godine imao zadatak da osnuje Srpsku nacionalnu grupu do 2013. godine. Nakon toga, Nacionalna grupa je inaugurisana na plenarnoj sednici TC-a u Berlinu u martu 2013. godine. Jovan je takođe član nekoliko drugih vodećih svetskih fondacija i think tankova i predaje širom sveta.

Milomir Mandić (1978), na postdiplomskim studijama je na beogradskom Fakultetu političkih nauka. Ima višegodišnje iskustvo u oblastima istraživanja javnog mnenja, analizama političkih sistema i kreiranja izbornih kampanja. Osnivač je Istraživačko-izdavačkog centra Demostat (Beograd), kao jednog od najuticajnih i najuglednijihregionalnih projekata u oblastima istraživanja javnog mnenja i političkog konsaltiniga, sa istoimenim portalom velike citiranosti.Doprineo je koncepcijskom i poslovnom unapređenjubeogradskog dnevnog lista Danas u kome od 2014. radi kao izvršni direktor za komunikacije. Ima iskustvo rada u bankarskom sektoru (Privredna banka-Beograd, Opportunity bank a.d. – Novi Sad)i državnoj upravi – u periodu od 2012-2014, bio je na poziciji specijalnog savetnika direktora u Kancelariji za dijasporu i Srbe u Regionu Vlade Republike Srbije.  Organizator je i učesnik niza međunarodnih konferencija iz oblasti politike i medija. Kao konsultant angažovan je na više regionalnih projekata i incijativa. Objavljuje ekspertske tekstove u domaćim i inostranim medijima. Član je Međunarodnog novinarskog udruženja (IFJ) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije. Živi i radi u Beogradu.

Check Also

Atlantski Savet Srbije čestitao Atlantskom Klubu Bugarske na tridesetoj godišnjici od osnivanja

Atlantski Savet Srbije, čestitao je Solomonu Pasiju, osnivaču i predsedniku Atlantskog Kluba Bugarske na tridesetoj …