Ambasador SAD-a na Kosovu: Nema promena granica

Photo: US embassy Pristina

Stav Vlade SAD-a je da Vlade Srbije i Kosova treba da nastave prekinute pregovore bez ikakvih preduslova ali da ne dolazi u obzir podela Kosova, izjavio je Filip Kosnet, ambasador Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu u intervjuu koji je dao Jeti Džari, novinarki jedne od kosovskih televizija. Odgovarajući na njeno pitanje zbog čega Amerika ima dva specijalna izaslanika za Kosovo ( Ričard Grenel i Metju Palmer) Kosnet je rekao da je to jer njih dvojica predstavljaju Belu kuću i Stejt department, znak snažne posvećenosti sadašnje američke administracije miru, pravdi i prosperitetu za sve građane Kosova i susede te pokrajine. Naglasio je da Grenel i Palmer blisko sarađuju sa timovima koji su formirani u američkim ambasadama u Prištini i u Beogradu.

Kosnet je izjavio i da su ključni ciljevi SAD-a na Kosovu podudarni sa prioritetima građana Kosova. Po njegovim rečima Kosovari žele promene, bolju ekonomksku budućnost za svoju zemju i nisu zadovoljni ostvarenim napretkom u tom pravcu. Po Kosnetovim rečima izbori koji su održani na Kosovu 6. oktobra su bili veoma važan trenutak za Kosovo jer su njegovi građani pokazali da žele da grade lepšu budućnost i da ih brine korupcija, što su ciljevi za Kosovo koje je postavila Amerika. Na pitanje kosovske novinarke kakav bi savet dao Aljbinu Kurtiju da je njegov savetnik, Kosnet je odgovorio da Kurti zna da mora da uveri narod Kosova da namerava da bude premijer svih građana te države i ne sme da zaboravi da Kosovari nisu glasali za njega da bi bio premijer Albanije.

“Susreo sam se više puta sa gospodinom Kurtijem i smatram da on u potpunosti namerava da bude lider koji razmišlja o potrebama svih na Kosovu. Mislim da je vreme da počne to da pokazuje. Treba da izađe. Gospodine Kurti, ako gledate ovo, morate da počnete da putuje po zemlji i da se sastajete sa ljudima iz svih zajednica, sa običnim građanima, a ne samo sa liderima političkih partija”, dodao je Kosnet.

On je izjavio i da je jedan od najuzbudljivijih trenutaka za njega u 2019. godini bio otvaranje nove američke ambasade u Prištini. Kako je objasnio, zahvaljujući tome, građani Kosova više ne moraju da putuju u Skoplje da bi dobili vize za putovanja u Ameriku. Po Kosnetovim rečima, zgrada nove američke ambasade je važan simbol američke posvećenosti Kosovu. Odgovarajući na pitanje voditeljke kako komentariše to što predsednik Vučić negira masakr u Račku, ambasador Kosnet je izjavio da se ne slaže s tim, jer je taj događaj po njemu istorijska činjenica.

“Ne sumnjam ni malo u to. Tamo je na licu mesta bilo mnogo nezavisnih posmatrača, novinara, a bio je Vilijam Voker. Oni su pokazali da se u Račku dogodio užasan masakr i to je istina. Dakle, jednostavno je pogrešno da bilo ko to poriče. Poricanje je istorijski revizionizam, ne pomaže”, istakao je Kosnet.

Check Also

German Marshall Fund – 75 godina od osnivanja NATO

Danas (4. aprila) se obeležava 75 godina od potpisivanja Severnoatlantskog sporazuma – sporazuma kojim je …