Kako je jedna dezinformacija uznemirila javno mnjenje

photo: www.fosmedia.me

Ovih dana se ponovo videlo koliko dezinformacije mogu da budu opasno oružje i koliko je važno da na vreme budu prepoznate i demantovane. Crnogorski portali „IN4S” i „FOS Media” objavili su da su se pripadnici specijalne jedinice „ROSU” kosovske policije stavili na raspolaganje Vladi Crne Gore da bi pomogli u suzbijanju eventualnih nereda koji bi mogli da izbiju u gradovima te države u kojima se ovih dana održavaju mirne protestne šetnje povodom usvajanja zakona o oduzimaju verskih objekata u vlasništvu Srpske pravoslavne crkve. U situaciji kada su na celoj teritoriji Crne Gore zbog usvajanja tog zakona tenzije dostigle maksimum, logično je što je ova informacija izazvala veliko uznemirenje građana koji se izjašnjavaju kao Srbi i podržavaju stavove Srpske pravoslavne crkve. Podsećamo, specijalna jedinica „Rosu” je do sada nekoliko puta ulazila u srpski deo Kosovske Mitrovice i uz pretnje i primenu grube sile hapsila tamošnje građane. Zbog toga ne čudi što je ovu informaciju putem društvenih mreža „šerovao” i veliki broj građana Srbije, pa je izazvala još veći negativni efekat i velike posledice. Na sreću, brzo je reagovala Vlada Crne Gore i kategorički demantovala objavljene dezinformacije.

„Povodom tvrdnje objavljene u jednom formalno-ovdašnjem mediju o navodnom dogovoru da specijalna jedinica policije iz jedne susedne države pomogne na Badnji dan policiji Crne Gore, saopštavamo da je riječ o apsolutno neutemeljenim tvrdnjama, kojima je ovih dana sklon taj medij”, pisalo je u saopštenju koje je na Fejsbuku i Tviteru objavila Vlade Crne Gore.

Posle tog saopštenja usledila je i reakcija sajta „FOS Media”. Njegovo uredništvo se izvinilo čitaocima i javnosti zbog objavljivanja teksta o pomoći kosovske specijalne jedinice crnogorskoj policiji, uz obrazloženje „da nije bilo moguće proveriti istinitost te informacije”

“Uredništvo portala „FOS Media” se najiskrenije izvinjava čitaocima i javnosti  uz napomenu da se ni u jednom momentu nije ništa uradilo sa ciljem izazivanja panike i širenja uznemirenosti među građanima Crne Gore”, piše takođe u izvinjenju „FOS Media”.

U međuvremenu, crnogorska policija je uhapsila urednicu portala „FOS Media” Anđelu Đikanović zbog objavljivanja te dezinformacije. Određen joj je pritvor zbog mogućnosti da ponovo počini krivično delo koje joj je stavljeno na teret. Tu odluku je odmah osudio Demokratski front, najjača opoziciona partija na političkoj sceni Crne Gore.

„Demokratski front ovim povodom ističe, kao prvo, da u Crnoj Gori, koju već redovno potresaju režimske afere i skandali, nerasvijetljena ubistva u sred bijela dana u sred glavnog grada i drugdje, kod građana malo šta izaziva paniku, pa to nije učinio ni tekst pomenute novinarke. Po DF-u, u pitanju je samo još jedan udar vlasti na slobodno novinarstvo uz treniranje strogoće policije i ODT-a po nalogu režima da se kod građana stvori osjećaj nesigurnosti na današnji Badnji dan”, piše u ovom saopštenju.

Check Also

Novinari posetili NATO, EU i Misije Republike Srbije pri EU i NATO – Projekat Atlantskog Saveta Srbije

Atlantski Savet Srbije je od 4. do 6. marta organizovao posetu novinara institucijama u Briselu. …