Stoltenberg: Novi rat na Bliskom istoku je ni u čijem interesu

Photo: www.nato.int

Povodom krize na Bliskom istoku, generalni sekretar NATO pakta Jens Stoltenberg održao je ovih dana u Briselu vanredni sastanak sa Savetom za spoljne poslove Evropske unije. Pre tog skupa je govorio na Konferenciji za novinare na kojoj je izjavio da je dobro što se kriza na Bliskom istoku postepeno smiruje i izjavio da Evropska unija, NATO i Globalna koalicija za borbu protiv Islamske države moraju i nadalje da budu jedinstveni u podršci Iraku i angažovani u obuci bezbednosnih snaga te države.

“U ovom trenutku je od posebne važnosti da se sprovede do kraja istraga o uzrocima pada ukrajinskog putničkog aviona. Pozivam Iran da u potpunosti sarađuje u njoj i da doprinese da istraga bude maksimalno transparentna. Videli smo da je kriza počela postepeno da se smiruje i zato moramo da i dalje radimo na tome. Ni u čijem interesu je da izbije novi konflikt na Bliskom istoku”, naglasio je Stoltenberg.

On je izjavio i da je razgovarao sa iračkim premijerom Al Mahdijem i da mu je rekao da će obuka iračkih Bezbednosnih snaga biti nastavljena što je moguće pre, čim se bezbednosna situacija u potpunosti poboljša i stabilizuje. Stoltenberg je naglasio da Islamska država još nije u potpunosti pobeđena i da je zbog toga od suštinske važnosti da bude nastavljena obuka bezbednosnih snaga na Bliskom istoku. Rekao je da je ove nedelje razgovarao sa predsednikom Trampom i da je prvi čovek SAD-a apelovao na NATO da  nastavi sa borbom ptotiv terorizma. Odgovarajući na pitanja novinara o padu ukrajinskog aviona, Stoltenberg je rekao da obaveštajni podaci koje je NATO dobio od pojedinih zemalja članica te alijanse jasno navode na zaključak da je avion gađala i pogodila iranska protivvazdušna odbrana. Povodom krize u Libiji izjavio je da do sada nije bilo poziva za veće angažovanje NATO-a u toj državi. Rekao je i da su članice te alijanse saglasne u tome da treba da nastave sa podrškom vladi u toj državi koju priznaju Ujedinjene nacije. Govoreći o obimu angažovanja NATO-a na Bliskom istoku on je objasnio da je zapadna vojna alijansa angažovana na obuci bezbednosnih snaga i u Avganistanu, i da je aktivna u Jordanu i Tunisu.

Check Also

Generalni sekretar imenovao novog portparola NATO-a

Generalni sekretar Jens Stoltenberg imenovao je Faru Dahlalah iz Ujedinjenog Kraljevstva za sledećeg portparola NATO-a. …