KFOR I EULEX vežbali na Kosovu razbijanje nereda

Photo: www.gazetaexpress.com

Na Kosovu je ovih dana dvodnevna vežba „Zajedničko ulaganje 1” na kojoj su pripadnici Taktičkog rezervnog bataljona KFOR-a i Euleksa zajedno vežbali suprostavljanje demonstrantima u kriznim situacijama.

Cilj ove vežbe je bio uvežbavanje spremnosti za reakcije u takvim okolnostima i komandno-komunikacijskih procedura koje bi se primenjivale tokom vanrednih događaja. Pripadnici KFOR-a i Euleksa su u opremi za suzbijanje demonstracija na terenu vežbali kako da se odupru pobesnelim demonstrantima a njihove kolege u bazi su istovremeno toki-vokijima izdavali naređenja i primali informacije sa terena.

Ova vežba se odvijala u bazi jedinice karabinjera italijanske policije koja je zadužena za suzbijanje nereda, a u njoj je učestvovalo više od 100 specijalaca. Zanimljiv je tajming vežbe i to da li je od ranije planirano da se održi sada ili ona ima neke veze sa glasinama da bi vanredna situacija koja već danima traje u Crnoj Gori mogla da zahvati i teritoriju Kosova. Inače, kako je povodom ove vežbe objavio NATO, pripadnici KFOR–a i Euleksa bi u slučaju nove vanredne situacije na Kosovu većih razmera pomogli pripadnicima Kosovske policije. Inače, visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku Žosep Borel se tokom nedavne posete Kosovu sreo i razgovarao i sa generalom Mikelom Rizijem, glavnim komandantom KFOR–a. On ga je obavestio o trenutnoj bezbednosnoj situaciji na Kosovu, i merama koje se preduzimaju za obezbeđivanje slobode kretanja za pripadnike svih nacionalnosti u tom delu Zapadnog Balkana.

Check Also

German Marshall Fund – 75 godina od osnivanja NATO

Danas (4. aprila) se obeležava 75 godina od potpisivanja Severnoatlantskog sporazuma – sporazuma kojim je …