Pompeo pohvalio ambasadu SAD-a u Beogradu

Državni sekretar SAD-a Majkl Pompeo je pohvalio američku ambasadu u Srbiji na svom Tviter nalogu zbog uspešno izvedenog povratka četvorogodišnjeg dečaka Vuka iz Srbije njegovoj majci koja živi u Sjedinjenim Americkim Drzavama, u Majamiju.

Kako je  objasnio Entoni Godfri, ambasador SAD-a u Beogradu na svom Tviter nalogu, sve je počelo kada je pre izvesnog vremena poslala ovog mališana u Srbiju da provede izvesno vreme uz dedu i babu.

Problemi su počeli kada su zbog pandemije virusa kovid-19 obustavljeni svi avio-letovi iz Srbije za Ameriku.Tada je postalo neizvesno kako će se dečak vratiti za Ameriku.

Na sreću, ambasada SAD-a u Beogradu i Stejt Department su tada organizovali let jednog “Erbasa A-330-200” u vlasništvu “Er Srbije” iz Beograda do Los Andjelesa. Tim letom je 64 Amerikanaca odletelo iz Beograda do Amerike.

Medjutim, tada se ispostavilo da je broj američkih državljana koji su hteli da se vrate iz Srbije za Ameriku znatno veći, pa se ukazala potreba da se organizuje još jedan let za SAD.

To je i učinjeno, s tim što su u organizaciji drugog leta američkoj ambasadi u Beogradu pomogli Vlada Srbije kao i njeno Ministarstvo spoljnih poslova i “Er Srbija”, a let je svojim potpisom odobrio predsednik Srbije Aleksandar Vucic.

Drugi let je realizovan 8.aprila, a na njega se ukrcalo 178 putnika.

Vuku je društvo pravio marinac Armije SAD-a Endru Lanon koji se takodje vraćao kući pošto mu se završila smena u američkoj ambasadi u Beogradu.

Check Also

Predsednik Atlantskog Saveta Srbije za K1 o važnosti KFOR-a za stabilnost u regionu

Predsednik Atlantskog Saveta Srbije, Vladan Živulović, govorio je jutros za K1 u emisiji “URANAK1” o …