NATO demantovao ruske lažne vesti

Ruska armija i obaveštajne službe te države nastavljaju sa propagandom protiv NATO-a čak i u situaciji kada je celom svetu prioritet borba protivkorona virusa.

“NATO” pakt se raspada”, “Zapadna vojna alijansa nije u stanju da odgovori ovom izazovu”, “ Uzaludni su apeli članica NATO-a za pomoć” samo su neki od stavova koji se mogu pročitati i čuti u ruskim medijima. Da bi im parirao, NATO je objavio pet najčešćih ruskih mitova i odgovorio na njih.

 

Mit 1: NATO ce se raspasti zbog Kovida 19.

I pored toga što se ispostavilo da su neki od pripadnika armija NATO pakta na testiranjima bili pozitivni, trupe Zapadne vojne alijanse i dalje ostaju spremne, i nastavljaju redovne aktivnosti! U to spadaju misije u borbenim grupama NATO-a u Istočnoj Evropi, kao i prisustvo trupa NATO-a na Kosovu, aktivnosti pomorskih jedinica NATO-a, i prisustvo NATO trupa u Avganistanu.Sem toga, članice NATO-a nastavljaju da pomažu  jedni drugima u borbi protiv Kovida-19.

 

Mit 2: NATO ne uspeva da podrži saveznike u suprostavlanju Kovidu-19.

To nije istina zato što NATO nastavlja sa medjusobnom podrskom svojih članica.To podrazumeva na prvom mestu organizovanje i obavljanje letova za transporte medicinske opreme i medicinskih uredjaja radi pomoci ugroženima.

 

NATO prima zahteve za pomoc  od svojih članica i zemalja partnera, i postupa u skladu sa njima. Mnoge članice NATO-a  poput Italije, Češke, Severne Makedonije i Holandije su imale direktne koristi od toga.

 

Na zahtev članica NATO pakta jedan od glavnokomandujućih u toj vojnoj alijansi General Volters sada koordinira svim aktivnostima vezanim za pružanje pomoći zainteresovanim članicama kao i borbom protiv Kovida-19. On je ujedno i najodgovorniji za traženje najbržih puteva kroz evropski vazdušni prostor radi dopremanja pomoći.

 

Sem toga, trupe NATO-a igraju izuzetno važnu ulogu u podršci zdravstvenim sistemima njihovih zemalja. To obuhvata logističke aktivnosti i postavljanje poljskih bolnica, transporte pacijenata, dezinfekciju javnih objekata i površina, itd.

 

Mit 3: Kovid 19 je oruzje koje je stvorio NATO.

Svetska zdravstvena organizacija je potvrdila da svi raspoloživi dokazi ukazuju na to da su životinje prenele virus Kovida-19 na ljude. To znaci da taj virus nije stvoren veštački, u bilo kojoj laboratoriji. Nepobitno je utvrdjeno i to da je pandemija Kovida-19 izbila u kineskom gradu Vuhanu, a da se potom proširila na ceo svet.

 

 

 

Mit 4: Kovid-19 se širi na vojnim vežbama NATO-a.

 

Ni to nije istina zato što je NATO od početka pandemije preduzeo niz mera  da ograniči širenje virusa, i umanji njegove posledice za NATO trupe i gradjane država u kojima se nalaze. Sem toga, neke od planiranih vojnih vežbi su otkazane ili modifikovane. To je učinjeno iz predostroznosti jer je sigurnost vojnog osoblja jedan od prioriteta za NATO.

 

Treba istaći da je medicinsko osoblje u armijama  članicama NATO-a i dalje na oprezu. Oni nastavljaju da prate svaku potencijalnu pretnju za osoblje članica NATO-a koje je angažovano na vojnim vežbama koje se trenutno održavaju, i spremni su da ako to bude trebalo brzo reaguju.

 

Mit 5: NATO zloupotrbljava pandemiju, I koristi je da bi trazio od politicara da ulože što je moguće više para u NATO-ov vojni budžet.

Ni to nije istina. Kao što se pokazalo, uloga armija u državama članicama NATO-a je dvostruka: Ne samo da one višetruko pomažu zdravstvenim sistemima u svojim zemljama nego  i doprinose njihovoj odbrani, i odvracanju potencijalnih agresora. Zbog toga je neophodno da se nastavi sa investiranjem u oružane snage.

Check Also

Predsednik Atlantskog Saveta Srbije za K1 o važnosti KFOR-a za stabilnost u regionu

Predsednik Atlantskog Saveta Srbije, Vladan Živulović, govorio je jutros za K1 u emisiji “URANAK1” o …