Ambasador Stefano Pontecorvo preuzima ulogu novog visokog civilnog predstavnika NATO-a u Avganistanu

Danas (1. juna 2020.) ambasador Stefano Pontecorvo iz Italije preuzima svoju ulogu visokog civilnog predstavnika NATO-a u Avganistanu. Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je: „Ambasador Pontecorvo donosi dugogodišnje diplomatsko iskustvo, uključujući Afganistan i širi regionalni kontekst. Radujem se što ću blisko sarađivati s njim u ovom kritičnom trenutku za budućnost Afganistana. ”

Radeći sa misijom Resolute Support koju vodi NATO i koja obučava, savetuje i pomaže afganistanskim snagama bezbednosti i institucijama, ambasador Pontecorvo će savetovati generalnog sekretara NATO-a i Severnoatlantsko veće o naporima Alijanse u Avganistanu i odnosima sa afganistanskim partnerima. On će uspostaviti vezu sa visokim članovima afganistanske vlade, afganistanskim zvaničnicima i drugim uglednim nacionalnim i lokalnim zvaničnicima. Angažovaće se sa predstavnicima međunarodne zajednice, afganistanskog civilnog društva i nevladinih organizacija.

Ambasador Stefano Pontecorvo prethodno je bio ambasador Italije u Pakistanu više od četiri godine. U 2013-2015. Godine bio je diplomatski savetnik italijanskog ministra odbrane, radeći na političko-vojnim pitanjima NATO-a, uključujući i Avganistan, gde je Italija jedna od okvirnih nacija Resolute Support Mission. Njegova prethodna mesta uključivala su zamenika šefa misije u italijanskim ambasadama u Londonu i Moskvi.

Ambasador Pontecorvo zamenio je ambasadora gospodina Nicholas Kaia iz Velike Britanije, koji je na toj funkciji od marta 2019. “Zahvaljujem našem odlazećem Visokom civilnom predstavniku, ambasadoru ser Nicholasu Kaiu na izvanrednoj službi i njegovom doprinosu stvaranju mira i bezbednosti za sve. Avganistanci “, rekao je generalni sekretar NATO-a.

Check Also

Predsednik Atlantskog Saveta Srbije za K1 o važnosti KFOR-a za stabilnost u regionu

Predsednik Atlantskog Saveta Srbije, Vladan Živulović, govorio je jutros za K1 u emisiji “URANAK1” o …