Generalni sekretar NATO-a diskutuje o uticaju COVID-19 sa vojnim komandantima

Generalni sekretar Jens Stoltenberg obratio se u četvrtak (28. maja 2020.) vojnim komandantima NATO-a putem videokonferencije. Konferencija, čiji je domaćin bio Vrhovni komandant savezničkih snaga za Evropu (SACEUR), general Tod D. Volters, pružila je priliku komandantima širom Savezničkih operativnih komandanata da razgovaraju o pandemiji COVID-19 i njenom uticaju na NATO misije, operacije i aktivnosti.

Generalni sekretar je pohvalio vođstvo komandant NATO-a u reagovanju na pandemiju COVID-19 i istakao ključnu ulogu oružanih snaga u pružanju podrške civilnim naporima. Od početka pandemije, savezničke vojske pomažu u logistici i planiranju, terenskim bolnicama, prevozu pacijenata, repatrijaciji građana u inostranstvo, dezinfekciji javnih površina i graničnim prelazima.

Generalni sekretar je takođe razgovarao o važnosti jačanja otpornosti kroz civilnu i vojnu spremnost, kao i suzbijanju dezinformacija i propagande.

Napomenuo je da dok se suočavamo sa trenutnom krizom drugi sigurnosni izazovi nisu umanjili. „Osnovni zadatak NATO-a da brani skoro milijardu građana je nepromenjen. NATO snage moraju ostati spremne, budne i spremne “, rekao je.

Ministri odbrane NATO-a sastaće se u junu i razmotriće odgovor Alijanse na aktuelnu krizu i doneti važne odluke za jačanje odvraćanja i odbrane NATO.

Check Also

Predsednik Atlantskog Saveta Srbije za K1 o važnosti KFOR-a za stabilnost u regionu

Predsednik Atlantskog Saveta Srbije, Vladan Živulović, govorio je jutros za K1 u emisiji “URANAK1” o …