Američki nosač aviona „Abraham Linkoln” na Bliskom istoku

Photo: Associated press

Posle pogoršavanja situacije u Izraelu zbog raketiranja te zemlje od strane palestinskog pokreta Hamas, nema sumnje da će tenzije na Bliskom istoku dodatno porasti u danima koji slede zbog jedne američke odluke. Borbena grupa američke mornarice predvođena nosačem aviona „Abraham Linkoln” i specijalna vazduhoplovna jedinica američke bombarderske avijacije od nedavno se nalaze u regionu Bliskog istoka posle odluke Bele kuće, objavio je sajt “militarytimes.com”. Kako je obrazloženo, takva odluka je usledila nakon jasnih indikacija da bi iranska vojska ili iranska revolucionarna garda mogle da napadnu američke trupe koje su od ranije stacionirane na Bliskom istoku!

To je potvrdio Džon Bolton, savetnik američkog predsednika za bezbednost, u saopštenju koje je 5. aprila uveče objavila Bela kuća. On je istakao da je odluka o dodatnom razmeštanju američkih brodova i aviona doneta nakon „brojnih problematičnih nagoveštaja” i upozorenja da bi moglo da dođe do pogoršanja situacije na Bliskom istoku. Bolton nije dalje ulazio u detalje, već je dodao da je time poslata jasna poruka „da će se eventualni napadač na američke interese ili na nekog od američkih saveznika suočiti sa snažnom silom”. 

“Sjedinjene Američke Države ne žele rat sa iranskim režimom ali smo spremni za bilo kakav napad, bez obzira na to da li bi mogli da ga započnu iranske trupe ili iranska revolucionarda garda”, dodao je Bolton. Pentagon nije komentarisao njegovo saopštenje. Inače, nosač aviona „Abraham Linkoln” koji nosi 90 ratnih aviona, a njegova posada broji preko 5000 ljudi je na svom putu do Bliskog istoka četiri dana boravio u Splitu, zahvaljujući odobrenju hrvatske vlade. Tada je saopšteno da će „Linkoln” biti u Splitu radi odmora njegove posade i logističke dopune. U pojedinim hrvatskim medijima tada je objavljeno da su SAD, slanjem „Abrahama Linkolna” kao i drugih brodova i aviona na Bliski istok htele da poruče Rusiji da se iskrena normalizacija odnosa ne može graditi uz umešanost Rusije u krize u Siriji, Libiji i Ukrajini.

Check Also

German Marshall Fund – 75 godina od osnivanja NATO

Danas (4. aprila) se obeležava 75 godina od potpisivanja Severnoatlantskog sporazuma – sporazuma kojim je …