Najviši zvaničnici Alijanse za nabavke sastaju se u sedištu NATO-a u Briselu

Najviši zvaničnici za nabavke iz 30 saveznika NATO-a sastali su se u četvrtak (29. aprila 2021) kako bi razgovarali o načinima za usvajanje novih i novih tehnologija i ubrzali razvoj i isporuku sposobnosti tokom jednodnevnog sastanka.

„Tehnologija je održala našu vojsku snažnom i bila je ključna za uspeh NATO-a tokom naše 72-godišnje istorije“, rekao je zamenik generalnog sekretara NATO-a Mircea Geoana, NATO-ovoj dvogodišnjoj Konferenciji direktora nacionalnog naoružanja (CNAD). „Međutim, tu dominaciju osporavaju zemlje koje ne dele naše vrednosti, pa moramo udvostručiti napore da održimo svoju vojnu prednost i ostanemo konkurentni.“

NATO Deputy Secretary General Mircea Geoană speaks at the NATO Lessons Learned Conference

CNAD je NATO-ov primarni forum za saradnju na pružanju interoperabilnih vojnih sposobnosti. Učesnici su pogledali opseg za proširivanje upotrebe novih tehnologija i tehnologija koje ometaju razvoj. Direktori su takođe razgovarali o novim oblastima za multinacionalnu saradnju, uključujući pomorske patrolne letelice, letačku obuku, zemaljsku PVO i rotorkrate sledeće generacije.

„Ova konferencija je u prvom planu inovacija i razvoja sposobnosti. Vi upravljate projektima koji se kreću od egzoskeleta, preko usmerenog energetskog oružja i do bespilotnih sistema “, rekao je Geoana, naglasivši da saveznici moraju da iskoriste načine da iskoriste nove tehnologije, istovremeno štiteći od pretnji potencijalnih protivnika.

Nedavni prekretnice NATO-ovih sposobnosti uključuju investiciju od milijardu dolara za produženje životnog veka NATO-ove flote nadzornih letelica AVACS, kao i izjavu o početnoj operativnoj sposobnosti Alijanse Ground Surveillance Force, NATO-ove flote od pet bespilotnih letelica velike izdržljivosti.

Check Also

Predsednik Atlantskog Saveta Srbije za K1 o važnosti KFOR-a za stabilnost u regionu

Predsednik Atlantskog Saveta Srbije, Vladan Živulović, govorio je jutros za K1 u emisiji “URANAK1” o …