Generalni sekretar naglašava važnost zajedničke Evrope i Severne Amerike u NATO -u

Generalni sekretar NATO -a Jens Stoltenberg rekao je u utorak (5. oktobra) na događaju čiji su domaćini Brookings Institution i Georgetwon Univerzitet u Vašingtonu: „Potreba za transatlantskim jedinstvom danas je veća nego u bilo koje vreme od kraja Hladnog rata“ . „Uvek moramo ozbiljno shvatati naše razlike i rešavati ih, ali one ne menjaju široku sliku: važnost Evrope i Severne Amerike zajedno u NATO -u“, dodao je on.

Generalni sekretar je naglasio važnost NATO -a u suočavanju sa opasnijim i konkurentnijim svetom, rekavši: „u NATO -u nismo sami. Zajedno predstavljamo 30 različitih nacija, milijardu ljudi, polovinu svetske ekonomske i vojne moći. I zajedno se prilagođavamo sve  nesigurnijem svetu ”. On je izjavio da „preusmeravamo naše napore i resurse iz velikih borbenih operacija izvan teritorije NATO -a radi daljeg jačanja našeg odvraćanja i odbrane kod kuće, i pripremamo se za svet u kome su sve veće opasnosti u odnosima između država“, i podvukao da će ova promena preduzeta zajedno sa modernizacijom NATO direktno doprineti našoj zajedničkoj bezbednosti.

Check Also

Generalni sekretar imenovao novog portparola NATO-a

Generalni sekretar Jens Stoltenberg imenovao je Faru Dahlalah iz Ujedinjenog Kraljevstva za sledećeg portparola NATO-a. …