Šefovi odbrane NATO-a razgovaraju o operacionalizaciji odluka samita u Madridu

Od 16. do 18. septembra 2022. godine, saveznički šefovi odbrane okupili su se na svojoj godišnjoj konferenciji u Talinu, Estonija. Po prvi put, Finska i Švedska su prisustvovale Konferenciji Vojnog komiteta kao članice NATO-a. Agenda se odnosila na promenjeno bezbednosno okruženje, kao i sprovođenje odluka donetih na Samitu NATO-a u Madridu, prošlog juna.

Vojni komitet NATO-a dočekao u Talinu je dočekao predsednik Republike Estonije, Njegova Ekselencija Alar Karis. U svom pozdravnom obraćanju, predsednik je istakao drastičnu promenu u bezbednosnom okruženju od ruske invazije na Ukrajinu i neprocenjivo pojačanje koje su saveznici pružili istočnom krilu NATO-a. Predsednik Vojnog komiteta NATO-a istakao je suštinsku ulogu Estonije, posebno u digitalnom domenu i kada je reč o podršci digitalnoj transformaciji NATO-a.

Ujutro 17. septembra, premijerka Republike Estonije Kaja Kalas postavila je scenu za dnevne sastanke. Ona je istakla značaj široke međunarodne podrške Ukrajini. U svom uvodnom obraćanju, predsedavajući je izneo dnevni red i očekivanja od konferencije: „Bez sumnje: nova era za globalnu bezbednost je počela. Ceo međunarodni poredak zasnovan na pravilima je na udaru. A na slobodnim, demokratskim nacijama sveta je da ga zaštite. Zima dolazi, ali naša podrška Ukrajini će ostati nepokolebljiva”.

Prva sednica omogućila je šefovima odbrane NATO-a da razgovaraju o primeni dalekosežnih odluka o odvraćanju i odbrambenom stavu NATO-a koje je donelo političko rukovodstvo na Samitu NATO-a u Madridu, kao i o operacionalizaciji strategije odvraćanja i odbrane NATO-a. „Ova strategija osigurava da nacionalni planovi budu bliže povezani sa planovima Alijanse; vojni lideri imaju zajednički referentni okvir i za pretnje širom Alijanse i za regionalne pretnje; i da povećavamo brzinu i efikasnost naših snaga za brzo raspoređivanje“, podvukao je admiral Bauer.

Sledeći sastanak je vodio vrhovni komandant savezničkih snaga za Evropu, general Kristofer Kavoli, koji je izneo svoja strateška razmatranja o sadašnjem i budućem stavu NATO-a na istočnom krilu i kroz čitav spektar pristupa Alijanse bezbednosti od 360 stepeni. U sesiji posvećenoj budućnosti Oružanih snaga, vrhovni komandant savezničkih snaga za transformaciju, general Filip Lavin je dao načelnicima odbrane svoje uvide u promovisanje saradnje u oblastima i granama službi i omogućavanju digitalne transformacije.

Na sesiji posvećenoj promovisanju različitosti u Oružanim snagama, načelnici odbrane su razmenili ideje o tome kako da stvore raznovrsniji fond talenata u svojoj radnoj snazi. Admiral Bauer: „Ovo je važno kako bismo povećali našu efikasnost na bojnom polju. I zato što je stvaranje kulture inkluzije fundamentalno za poverenje između muškaraca i žena u uniformi. Bez poverenja ne možemo da funkcionišemo“, istakao je admiral.

Admiral Bauer, predsednik Vojnog komiteta NATO-a i general-potpukovnik Martin Herem, načelnik Odbrambenih snaga Estonije, zaključili su konferenciju informišući medije o rezultatima sastanaka.

Izvor: NATO

Check Also

Predsednik Atlantskog Saveta Srbije za K1 o Generalštabu, Trampu i bombardovanju SRJ

Predsednik Atlantskog Saveta Srbije, Vladan Živulović, govorio je za K1 u emisiji “Kec na 11” …