Vojni komitet NATO-a u poseti SHAPE-u, NATO-ovom strateškom ratnom štabu

U ponedeljak, 16. oktobra 2023. godine, vojni predstavnici NATO-a i pozvani vojni predstavnici otišli ​​su u SHAPE na niz brifinga, uključujući najnovije informacije o tranziciji štaba sa strateške komande na ratnu komandu i tekućoj implementaciji regionalnih planova, kao i o tekućim i predstojećim vežbe.

Nakon dobrodošlice vrhovnog komandanta savezničkih snaga za Evropu, generala Krisa Kavolija, vojni predstavnici su dobili uvod u tekuću vežbu STEADFAST JUPITER 23, vežbu komandovanja i kontrole, osmišljenu da uvežba i izazove poboljšani plan NATO-a za odvraćanje i odbranu, jačajući savezničku interoperabilnost u 24. štaba, od strateškog do taktičkog nivoa ratovanja. General Kavoli je istakao da je STEADFAST JUPITER 2023 prva vežba, gde publika za obuku koristi koncept porodice planova za odvraćanje i odbranu evroatlantskog područja (DDA) za validaciju procesa i procedura širom ACO zajednice i prilagođavanja SHAPE-a na strateški ratni štab.

Nakon samita u Viljnusu i odluka o daljem jačanju odvraćanja i odbrane Alijanse, SHAPE preuzima holističkiji pristup implementacijom DDA u svim domenima. Kao takav, SHAPE prilagođava svoju ulogu, zadatke i odgovornosti kako bi optimizovao svoje kapacitete da funkcioniše kao štab za strateške ratove NATO-a. Promene koje su u toku omogućiće joj da inkorporira sve alate Alijanse za odvraćanje, i ako je potrebno, poraz svih protivnika, 24 sata dnevno u neprekidnim i spornim okruženjima.

Admiral Bauer, predsednik Vojnog komiteta NATO-a, istakao je da su „ove promene od suštinskog značaja za našu Alijansu, posebno pošto NATO prelazi iz ere upravljanja krizama u novu eru kolektivne odbrane. Imamo odgovornost da čuvamo našu teritoriju i našu milijardu ljudi bezbednim, ali to znači prilagođavanje i razvoj da odgovorimo na trenutne i rastuće pretnje”.

Izvor: NATO

Check Also

German Marshall Fund – 75 godina od osnivanja NATO

Danas (4. aprila) se obeležava 75 godina od potpisivanja Severnoatlantskog sporazuma – sporazuma kojim je …