Energetska bezbednost kao prioritet na sastanku Saveta NATO-Ukrajina

Savet NATO-Ukrajina (NUC) sastao se u sredu (8. novembra 2023.) u sedištu NATO-a kako bi razgovarao o energetskoj bezbednosti. Sastankom je predsedavao zamenik generalnog sekretara Mirčea Džoana, uz učešće zamenika ministra energetike Ukrajine Farida Safarova, zamenika predsednika Državne službe za specijalne komunikacije i zaštitu informacija Ukrajine Aleksandra Potija i zamenika načelnika štaba ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva Henadija Šeludka.

Zamenik generalnog sekretara je naglasio da je Rusija prošle godine pokušala da iskoristi zimu kao oružje protiv Ukrajine, lansirajući stotine dronova i projektila na energetski sistem Ukrajine i gađajući ga sajber-napadima. Gospodin Geoana je pohvalio Ukrajinu za njenu otpornost na ove napade i za brzu i inovativnu popravku njene električne mreže. Takođe je pozdravio ulogu saveznika, koji su snabdevali Ukrajinu sistemima protivvazdušne odbrane, obezbedili hitan izvoz električne energije i donirali rezervne delove i autotransformatore za ublažavanje efekata udara.

Dejvid van Vil, pomoćnik generalnog sekretara za nove bezbednosne izazove, takođe je obavestio sastanak o ulozi NATO-a u pomoći Ukrajini u oblasti energetske bezbednosti. Savet NATO-Ukrajina je zajedničko telo gde se saveznici i Ukrajina sastaju radi konsultacija o kriznim situacijama i zajedničkog donošenja odluka. Juče je bio četvrti sastanak NUC-a od njegovog prvog sastanka na samitu u Viljnusu u julu sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim.

Izvor: NATO

Check Also

Predsednik Atlantskog Saveta Srbije za K1 o Generalštabu, Trampu i bombardovanju SRJ

Predsednik Atlantskog Saveta Srbije, Vladan Živulović, govorio je za K1 u emisiji “Kec na 11” …