Šeststo obolelih od koronavirusa u američkoj armiji

Državni sekretar za odbranu SAD-a Mark Esper doneo je naredbu kojom se privremeno ograničava kretanje pripadnika američkih oružanih snaga širom sveta i uvode pojačane mere predostrožnosti u svim bazama u Americi u pokušaju da se uspori širenje koronavirusa. Od te bolesti je do sada obolelo najmanje 600 pripadnika američkih oružanih snaga širom sveta a zaposleni u jednoj od civilnih firmi koje saradjuju sa Pentagonom je umro.

Ova naredba o ograničavanju kretanja pripadnika američkih oruzanih snaga trebalo bi da važi 60 dana a odnosi se kako na sve zaposlene u američkom sistemu odbane i članove njihovih porodica tako i na civile u firmama koje rade za američku vojsku. Tom naredbom će se odložiti sve predvidjene vežbe, razmeštaji trupa, prekomande, i druge aktivnosti.

„Stop movement order“ kako se inače zove ova naredba državnog sekretara Espera je usledila nekoliko sati pošto je u američkim bazama širom sveta podignut nivo opasnosti na drugi po veličini,tzv. „HPCON CHARLY“.To znači da se zabranjuju okupljanja većeg broja ljudi, da se uvode punktovi na kojima će se meriti temperatura, kao i da pocinju da vaze posebne procedure za dolazak do najviših starešina.

 

Check Also

Predsednik Atlantskog Saveta Srbije za K1 o važnosti KFOR-a za stabilnost u regionu

Predsednik Atlantskog Saveta Srbije, Vladan Živulović, govorio je jutros za K1 u emisiji “URANAK1” o …