Stoltenberg prezentovao godišnji izveštaj i istakao odgovor NATO-a na virus COVID-19

U svetlu mera za ograničavanje širenja koronavirusa, generalni sekretar je prvi put pokrenuo svoj izveštaj virtuelnom konferencijom za štampu.

Gospodin Stoltenberg izjavio je saučešće svima koji su pogođeni COVID-19 i objasnio korake koje NATO preduzima povodom ograničavanja širenja virusa, smanjenja rizika za vojnike i civile i osiguravanja nastavka osnovnog rada Alijanse. Napomenuo je da sposobnost NATO-a da vodi operacije nije ugrožena.

Generalni sekretar je naglasio da NATO dugi niz godina radi na jačanju rezilijentnosti saveznika, uključujući i zdravstveni sektor.

Generalni sekretar je predstavio i rezultate najcelovitijeg ispitivanja o NATO-u ikad sprovedenog. Rezultati, objavljeni u godišnjem izveštaju, pokazuju da 81% ljudi širom Alijanse veruje da je bezbednosna saradnja između Severne Amerike i Evrope važna.

Šire gledano, godišnji izveštaj za 2019. godinu pokriva dostignuća i napore NATO-a da poveća svoju odbojnost i odbranu, da se bori protiv međunarodnog terorizma i da investira u budućnost.

 

Check Also

Predsednik Atlantskog Saveta Srbije za K1 o važnosti KFOR-a za stabilnost u regionu

Predsednik Atlantskog Saveta Srbije, Vladan Živulović, govorio je jutros za K1 u emisiji “URANAK1” o …