Ruska obaveštajna služba stoji iza terorističkog napada u Češkoj

Rezime ključnih događaja o napadu ruske vojne obaveštajne službe (GRU) u zemlji NATO-a (aprila 2021, sastavio Jagello 2000)

Ruska vojna obaveštajna služba (GRU) stoji iza terorističkog napada u Češkoj 2014. godine, otkriva nova istraga; Češka proterala 81 ruskog diplomatu i druge zaposlene u ambasadi.

• “Postoje verodostojni dokazi da su eksplozije skladišta municije u Češkoj 2014. godine organizovane od strane ruske vojne obaveštajna služba (GRU)”, rekla je češka vlada 17. aprila 2021. „Ovo je zastrašujući i potpuno neprihvatljiv teroristički čin “, rekao je češki premijer Andrej Babiš nakon istrage čeških vlasti.

• Dve osobe su poginule u eksplozijama koje su uništile 50 tona vojne municije koju je čuvala privatna kompanija u objektu koji je iznajmljivala od češke vojske. Iako se prvobitno mislilo da su eksplozije bile nesreća, nakon nekoliko godina istrage sada „su dostupni dokazi koji jasno ukazuju da su ruski obaveštajci stajali iza eksplozija u skladištu municije “, navodi se u izjavi češkog Ministarstva spoljnih poslova.

• „Ovo nije samo ozbiljan zločin koji je doveo do gubitka nevinih čeških života,
opšte opasnosti i ogromne materijalne štete, nego je i očigledan prekršaj češkog suvereniteta i međunarodnog prava “, kaže češko Ministarstvo spoljnih poslova.
Slične izjave usledile su iz obe komore češkog parlamenta „Osuđujući terorističke napade“ ruske vojne obaveštajne službe na češkom tlu
i podstičući vladu da „drži Rusiju odgovornom“.

• Navod da je Rusija sponzorisala teroristički napad na teritoriji Češke, države članice NATO-a, najveća je kriza između ove dve zemlje od sovjetske invazije na Čehoslovačku avgusta 1968.

• Kao rezultat toga, Češka je prvo protjerala 18 (od približno 120) zaposlenih u ruskoj ambasadi u Pragu koje su češke vlasti identifikovale kao agente ruskih tajnih obaveštajnih službi. Rusija je negirala optužbe i u znak odmazde je proterala 20 (od 60) zaposlenih u češkoj ambasadi u Moskvi, češka vlada ocenila je ovaj odgovor „Nesrazmernim“ i odlučila je da dodatno smanji broj osoblja u Ruskoj ambasadi u Pragu na trenutni broj njihovog osoblja u Moskvi.

Rusija će tako morati da povuče ukupno 81 diplomatu i iz Praga što će u velikoj meri smanjiti ono na šta je do sada bila najveća inostrana misija u Pragu.

• „Sjedinjene Države podržavaju Češku u svom čvrstom odgovoru protiv Ruske subverzivne akcije na tlu Češke. Moramo da delujemo čvrsto kao odgovor na ruske akcije koje ugrožavaju teritorijalni integritet, energetsku sigurnost ili ključne infrastrukture naših saveznika i partnera “, reagovali su iz SAD.

• I EU i NATO podržali su Češku osuđujući nezakonite aktivnosti i izražavajući „duboku zabrinutost zbog destabilizujućih akcija Rusije
koja nastavlja da vrši ovakve aktivnosti širom evroatlantskog područja“.

• U znak solidarnosti sa Pragom, još sedam zaposlenih u ruskim ambasadama u zemljama NATO-a proterani su od 23. aprila (iz Slovačke, Estonije, Letonije i Litvanije)

• Samit NATO-a u junu 2021. takođe će se baviti agresivnim ponašanjem Rusije, prema rečima generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga

• Kao posledica toga, ruska kompanija Rosatom neće biti pozvana da licitira na tenderu za izgradnju nove jedinice u nuklearnoj elektrani Dukovani, češka vlada je objavila 19. aprila, nakon dugoročnih upozorenja češke obaveštajne službe da dobavljači nuklearne energije iz Rusije i Kine predstavljaju bezbednosni rizik. Kineske firme su već isključene iz tendera za Dukovani.

• Češke vlasti takođe veruju da ne postoji bojazan da bi Rusija mogla da pokuša da se osveti smanjenjem izvoza nafte i prirodnog gasa u Češku. Prema Češkom izaslanik za energetsku sigurnost, ovaj potez bi doneo više komplikacija
Rusiji nego Čekoj.

• Istraga češke policije o eksplozijama 2014. obustavljena je 2015. godine, ali je ponovo otvorena 2018. godine nakon što su službenici GRU za koje se veruje da stoje iza napada – Aleksandar Miškin i Anatolij Čepiga – koristili iste lažne pasoše za ulazak u Veliku Britaniju koje su 2014. iskoristili za ulazak u Češku. Oni su optuženi za umešanost u pokušaj atentata na Sergeja Skripala koristeći nervni agens Novichok u engleskom gradu Salisburi 2018. godine.

• Oružje iz skladišta trebalo je da proda ukrajinskoj vojsci bugarski trgovac oružjem, prenose češki mediji, u vreme kada je Rusija bila u ratu sa Ukrajinom. Češka policija veruje da je municiju ukrajinskoj vojsci trebalo da proda bugarski trgovac oružjem, javljaju češki mediji u vreme kada je Rusija ratovala sa Ukrajinom. Češka policija veruje da je municija trebalo da bude uništena eksplozijom tokom transporta van češke teritorije, ali nešto je pošlo po zlu i eksplodiralo je ranije u skladištu.

• Izvori kažu da je bugarski trgovac oružjem bio Emilian Gebrev kojeg je GRU pokušala da ubije 2015. godine u Sofiji.

Check Also

Atlantski Savet Srbije čestitao Atlantskom Klubu Bugarske na tridesetoj godišnjici od osnivanja

Atlantski Savet Srbije, čestitao je Solomonu Pasiju, osnivaču i predsedniku Atlantskog Kluba Bugarske na tridesetoj …