Vulin: “Vojska Srbije može da sarađuje i sa najjačima”

Vojska Srbije na ovaj način pokazuje da je u stanju da sarađuje sa najrazvijenijim vojskama sveta i da je u stanju da prenese svoje iskustvo, baš kao što može da prihvati i primi iskustvo ostalih oružanih snaga–izjavio je 21. juna ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin, prisustvujući na „Danu visokih zvanica” u bazi Vojske Srbije „Jug”, priređenom povodom završetka međunarodne vojne vežbe „Platinasti vuk 18”. Vulin je naglasio da je država Srbija vojno neutralna, i da kao takva sarađuje i sa Istokom i sa Zapadom. Istakao je i da će država Srbija uvek voditi računa o tome da održava balans u svojoj spoljnoj politici, kao što održava balans u svojoj vojsci, i u njenom naoružavanju i pripremanju.

Vojnicima, podoficirima i oficirima koji su učestvovali na ovoj vežbi su se obratili i ambasadori SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva u Srbiji Kajl Skat, i Denis Kif.

–Ja sam posebno srećan što je saradnja srpske i američke vojske duboka i što imamo tri puta više vežbi sa Srbijom, nego što Srbija ima sa bilo kojim drugim partnerom. Ponosni smo na to, a i rezultati su vidljivi, naglasio je ambasador Skat.
–Naša vojska ima priliku da već drugi put učestvuje na vežbi “Platinasti vuk”. Za nas je to veoma važno, jer možemo da razvijamo našu saradnju u ovoj oblasti, kao što razvijamo i u drugim oblastima sa Srbijom. Hoćemo da imamo u Srbiji i na Zapadnom Balkanu važnu ulogu i u budućnosti. Nadam se da će ova saradnja nastaviti da se razvija–izjavio je između ostalog ambasador Kif. Inače, na vežbi „Platinasti vuk”koja je završena učestvovalo je oko 500 oficira, podoficira i vojnika oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država, Ujedinjenog Kraljevstva, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Mađarske, Rumunije, Crne Gore i Srbije.

Check Also

Novinari posetili NATO, EU i Misije Republike Srbije pri EU i NATO – Projekat Atlantskog Saveta Srbije

Atlantski Savet Srbije je od 4. do 6. marta organizovao posetu novinara institucijama u Briselu. …