General Danford: “NATO gubi prednost nad Rusijom”

Photo: www.kurir.rs

“NATO gubi vojnu prednost nad Rusijom zbog čega je počelo redefinisanje strategije Zapadne vojne alijanse”, izjavio je jedan od glavnokomandujućih američkih trupa general Džozef Danford, a objavio “Sputnjik”. Prema saopštenju američkog Ministarstva odbrane, Danford je rekao da je Rusija postala ogromna vojna pretnja s obzirom da je Moskva uradila mnogo toga na jačanju i poboljšavanju svoje odbrambene sposobnosti.

“Sada je zbog toga prednost koju je NATO imao iscrpljena, zbog čega je što pre potrebno da taj vojni savez osmisli novu strategiju”, istakao je američki general.

Njegovo upozorenje itekako ima osnova ako se uzme u obzir da je ruska armija tokom poslednjih nekoliko godina pojačala svoju avijaciju, pomorske i raketne jedinice. Konkretno, rusko ratno vazduhoplovstvo se u poslednje vreme intenzivno modernizuje i uvodi u upotrebu avione najnovije pete generacije. Rusija ulaže puno novca i u nove podmornice i prema ocenama vojnih analitičara u tome nadmašuje armije Zapadne vojne alijanse. Ako se tome doda i intenzivna proizvodnja raketa srednjeg dometa koja je pojačana pošto su obe velike sile, i Rusija i Amerika prestale da primenjuju “INF” sporazum, nema sumnje da uveliko traje rusko-američka trka u naoružanju, što može samo  da zabrine.

Check Also

German Marshall Fund – 75 godina od osnivanja NATO

Danas (4. aprila) se obeležava 75 godina od potpisivanja Severnoatlantskog sporazuma – sporazuma kojim je …